missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
West-Afrika

De veiligheid in de regio

Baobab Echos Nr 29 - maart 2018
maandag 9 april 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

De aanslagen in drie landen van de sub-Regio [1]

Opeenvolgend zijn Mali, daarna Burkina Faso, en tenslotte Niger ook nog het doelwit geweest sinds januari van terroristische groepen die moeilijk te vereenzelvigen zijn… Met het verschil van de andere keren, heeft in Burkina Faso, een groep vooraleer de Generale Staf van de Legers van de Faso aan te vallen, getracht binnen te dringen, zonder succes, in de lokalen van de Ambassade van Frankrijk. Elke keer, werden niet alleen de aanvallers neergeschoten, maar soldaten en burgers hebben een zware tol betaald in doden en gekwetsten, zonder dan nog te spreken van de enorme verwoestingen…

Het is op zaterdag 24 februari 2018 dat een aanslag, in het Noorden van Mali, de dood veroorzaakte van drie burgers. Hun wagen was ontploft op een mijn. Sinds januari, hebben de media twee verschillende ontploffingen gerapporteerd in het Noorden en in het Centrum van het land. Daar de gewapende groepen zeer verspreid zijn in Noord Mali, is het moeilijk deze te vereenzelvigen en te neutraliseren. Anderzijds, is de ambassade van Algerije in Bamako het doelwit geweest, op dinsdag 13 maart 2018, van daden van vandalisme bedreven door onderdanen van Mali die uit Algerije verdreven werden. Ontevreden om hun verdrijving uit het Algerijnse territorium, hebben deze laatsten een manifestatie georganiseerd voor de zetel van de ambassade van Algerije in Bamako, die uitgelopen is op het werpen van stenen en een brandstichting in een hof buiten de diplomatieke vertegenwoordiging.

Op vrijdag 2 maart 2018, in volle dag, om 10 uur, is het Burkina Faso dat het theater was van een nieuwe aanslag, de derde in Ouagadougou sinds twee jaar. Het waren eerst de gebouwen van de Ambassade van Frankrijk en van het Consulaat die geviseerd werden, in de onmiddellijke nabijheid van de Primatuur van Burkina, daarna was het de ontploffing van een wagen volgepropt met explosieven in de koer van de Generale Staf, in volle stadscentrum. In ons Ontvangsthuis, op 300 meter, zijn de vensters van het salon en van de televisiekamer uiteengesprongen. De aanvallers werden allen neergeschoten, maar de gewapende krachten hebben bij deze aanslagen acht soldaten verloren, de jongste was onlangs 21 jaar geworden.

Bij dit verschrikkelijk overzicht, moet men meer dan 85 gekwetsten voegen waarvan sommigen zwaar. In de stad, was de paniek algemeen, de mensen vluchtten weg denkend dat het hier om een nieuwe Staatsgreep ging. De kalmte is nu teruggekomen maar men merkt op dat er, ’s avonds minder verkeer is. De grote straten, die in ’t algemeen commercieel zijn en geanimeerd, zijn heel stil geworden. Op de foto, hierboven, merkt men de enorme rookwolk die gevolgd is op de ontploffing van de Generale Staf.

Een week later, op maandag 12 maart 2018, is het de beurt aan Niger om het doelwit te zijn van nieuwe aanslagen. Rond 21 uur 40 die avond, wordt de post van de nationale gendarmerie van Goubé, op 40 km van Niamey, in de streek van Tillabéry, aangevallen door terroristische elementen. Daar, betreurt men drie doden en een gewonde bij de gendarmen.

In de marge van deze aanvallen in de grote centra, moet men talrijke aanvallen tellen in de periferie en in de provincie, dikwijls in de nabijheid van de grenzen.
Al de media, van Burkina en van elders hebben commentaar gegeven bij deze gebeurtenissen. Wat de bevolkingen betreft, deze meten niet enkel de verliezen aan mensenlevens, de gewonden en de materiële schade, maar ook de toekomst van de vrede in al de landen van de sub-Regio. De veiligheidsmaatregelen laten op zich wachten om geplaatst te worden, meer bepaald de G5 Sahel die voor het ogenblik financiële middelen mist.

Verder, de situatie van de gijzelaars is even zorgwekkend. Mali heeft de droevige verjaardag (één jaar) getekend van de gijzelneming in Karangasso, een parochie van het Diocees Sikasso. Zuster Gloria, een Colombiaanse van de Franciscanessen van Maria Onbevlekt Ontvangen, is nog altijd aangehouden. Een beetje overal in Mali werden er, op 7 februari, verjaardag van de gijzelneming, gebeden georganiseerd om de vrijlating van Zuster Gloria te vragen en van al de gijzelaars aangehouden in de Sahel.

[1De Provincie West-Afrika (PAO) brengt de missionarissen van Afrika samen uit Burkina Faso, Ivoorkust, Mali, Mauritanië, Niger en Togo.


Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 167 / 1149135

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Burkina Faso   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License