missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Niger

Een Italiaanse missionaris gegijzeld in Niger

donderdag 27 september 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Deze priester van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (SMA) werd gevangen genomen in zijn eigen huis, in de nacht tussen maandag 17 en dinsdag 18 september. Bronnen van het bisdom Crema, vanwaar Pater Pierluigi Maccalli afkomstig is, bevestigen dat missionaris, die te Bomoanga in Niger gevangen genomen werd, nog in leven is.
Een Peul groep wordt ervan verdacht deze ontvoering georganiseerd te hebben.
[/marron]

Gijzeling van een missie. Een missionaris in de handen van de ontvoerders van hoop in Niger

Na zijn verlof in Italië, was hij daar sinds een week. Lang geleden werd [bleu]Pater Pierluigi Maccalli[/bleu] ‘gegijzeld’ door het Gourmanché volk, gevestigd in dat gedeelte van Niger. Het dorp Bomoanga, waar hij sinds 2007 werkzaam was, wordt helemaal niet vermeld op de geografische kaarten van de streek. ‘Versnipperde huizen’ zo zou men de verspreiding van de houten hutten kunnen noemen die binnen de omheining van de missie stonden waar hij leefde, op 17 september om 22 uur.

Hij was een gijzelaar van de missie, die hij vroeger beleefde in Ivoorkust, in Italië, zijn land, en daarna in Niger tot op die dag. De landbouwers, waarvan de meesten onzichtbaar waren, afkomstig uit de grensstreek, deels openstaand voor het christelijk geloof, zijn de factoren die hem aan dat land van zand hebben gebonden. Hij zei dat sinds zijn aankomst: “in deze missie dat men moeten ‘duren’, als men op een dag vruchten wil oogsten.”

De eerste vrucht is hijzelf. Hij werd “geoogst” in zijn kamer, die 24 uur per dag openstond om er de zieken, de armen en de mensen die weenden te ontvangen. Het was dus niet vreemd dat, die nacht, iemand aan zijn deur klopte en de Pater opendeed zonder enige vrees ondanks de spanningen die men in de streek kon vaststellen. Men was ervan ingelicht dat gewapende troepen reeds gevestigd waren en die de bewoners van het plaats ‘raad gaven’, mensen die helemaal onschuldig waren met betrekking tot het groeiend terrorisme.

Fatalisme misschien, verstrooidheid, gewoon zijn aan het lijden en nog andere factoren maakten de landbouwers wantrouwend en meer gesloten dan gewoonlijk. Er bestaan traditionele groepen van zelfverdediging, geboren met de bedoeling de criminaliteit van de “onderbrekers van de wegen” tegen te werken, maar niemand durfde zich voorstellen dat een verafgelegen zaak zoals het “djihadisme” zou hebben kunnen infiltreren bij hen. Pater Pierluigi was zopas teruggekeerd naar het land en hij wist bijna niet wat er beraamd werd in een zone die hij goed kende. Hij voelde er zich als thuis.

Als de oplichting zich bevestigt in de tijd, dans zou het hier gaan om de achtste gijzelneming die de Sahel bewaart tussen de bewegende zanden. De laatste was die van een Duitse ontwikkelingswerker, omgelicht vorige maand april aan de grens van Mali, dezelfde grote zone waar de gewapende groepen waarvan sprake werkzaam waren.

Pierluigi voelde zich als de gijzelaar van zijn volk. Meer in het bijzonder van de zieke kinderen, die hij om de twee weken naar de stad bracht om er verzorgd te worden. Hij zorgde eveneens voor de slecht gevoede kinderen. Hij heeft ook internationale evacuaties georganiseerd om de kinderen veilig te stellen die dat niet zou kunnen zijn ter plaatse. Pierluigi was ook de gijzelaar van de jongeren, van de volwassenen en van de families die hij begonnen was samen te brengen en spiritueel te begeleiden.

Hij had daarna ook de [bleu]“Basiliek van Bomoanga”[/bleu] laten bouwen, zoals hij dit gebouw noemde, Hij rechtvaardigde dit omwille van de armen aan wie de kerk toebehoorde. Deze laatste waren de ‘koningen’ zoals het woord basiliek betekent. Het was de basiliek van de armen.

Er bestaat dus een zekere continuïteit tussen de twee situaties. Hij was al de gijzelaar en nu noteert zich dat nog meer. Want, eigenlijk, is elke werkelijke missie niets anders dan zich tot gijzelaar maken van de armen en van het evangelie. Dat is het overigens wat God gedaan heeft met hem door hem als gijzelaar te nemen.

De hoop zal kunnen weggenomen worden, naar elders overgebracht, gevangen genomen of verlaten. Maar niet langer dan drie dagen.

  Niamey, 18 september 2018

Mauro Armanino,
Sociëteit voor Afrikaanse Missiën

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 121 / 1152717

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Niger   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License