missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Togo

“De godsdienst speelt een belangrijke rol wat betreft de samenhang en de vrede”

Aimé Adi
woensdag 19 juni 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]In Lomé, organiseert de bisschoppelijk Raad Rechtvaardigheid en Vrede van Togo op 11 en 12 juni een colloquium met als thema “Godsdienst en instelling van de Republiek”.[/marron]

[marron]In verband met deze ontmoeting, heeft ‘La Croix Africa’ [bleu]Aimé Adi [/bleu]ontmoet, bestuurder van Amnesty International in Togo, één van de belangrijkste bemiddelaars.[/marron]

[bleu marine]La Croix Africa :[/bleu marine] Welke zijn de verantwoordelijkheden van de godsdienstige belijdenissen in een land op zoek naar vrede ?

[marron]Aimé Adi :[/marron] De godsdienst speelt een belangrijke rol ten gunste van de samenhang en van de vrede in een land als Togo, waar bijna elke burger een godsdienst praktiseert, of deze monotheïstisch of traditioneel zij. In deze context, worden de religieuze verantwoordelijken zeer beluisterd en gerespecteerd door de burgers.

Deze rol komt tot uiting in verschillende domeinen zoals de stichting van de gewetens door boodschappen van geweldloosheid, van samenleven. In die zin, is de bestrijding van het etnocentrisme een uitdaging in een land als Togo. De plaats van eredienst is zo de eerste ruimte waar de verscheidenheid van afkomst, van ideologieën, van culturen, enz. beleefd wordt.

Welke zouden dan de betrekkingen moeten zijn tussen de godsdiensten en de staatsinstellingen?

[marron]Aimé Adi :[/marron]Het zijn de staatsinstellingen die de samenleving leiden die zich de nodige middelen moeten geven om de vrede te handhaven. En daar de religieuze belijdenissen een essentieel deel uit maken van deze samenleving, moet men kanalen van dialoog vinden opdat de inwerking op de gewetens gerealiseerd in de verscheidene godsdiensten verder zou kunnen gaan te gunste van het grootste aantal.

Er moet ook een verhouding van samenwerking zijn tussen godsdienst en Staat. Men heeft soms de rol gezien gespeeld door de godsdienstigen in conflictsituaties of postconflict. Dat is het geval in Togo en in andere landen van Afrika, wanneer de godsdienstigen opgeroepen worden om hun bijdrage te leveren in het beheer van de sociopolitieke crisissen : het bestuur van de nationale conferenties in verschillende landen van Afrika door bisschoppen of commissies voor Waarheid en Verzoening.

Zo werd in Togo, aan de bisschop van Atakpamé, Mgr. Nicodème Barrigah-Benissan, gevraagd de Commissie Waarheid, Rechtvaardigheid en Verzoening te leiden die toegelaten heeft tot klaarheid te komen in verband met de geweldplegingen van politieke aard in het land.

Maar er bestaat het risico dat de politici de godsdiensten gaan gebruiken als een instrument…
[marron]Aimé Adi :[/marron] De samenwerking godsdienst/Staat is niet zonder risico. Soms houden politici toespraken of begaan zij zware daden, en daarna doen zij beroep op de religieuze belijdenissen om hun daden te rechtvaardigen of om tot kalmte op te roepen. Anderzijds, gebruikt men de stem van de godsdienstigen om politieke beslissingen te steunen. Vandaar de noodzaak het onderscheid weten te maken tussen het goede graan en het onkruid.

Hoe ontsnappen aan de risico’s van het tot instrument maken ?

[marron]Aimé Adi :[/marron] Op de eerste plaats, denk ik dat alle godsdiensten een klare en ondubbelzinnige boodschap moeten hebben. Vervolgens dat men theologische interpretaties moet vermijden die soms de twijfel komen zaaien in de geesten.

Het tweede aspect is dat de godsdienst of de plaats van eredienst niet als springplank mogen dienen voor personen die het etnocentrisme voorstaan, de haat, het geweld.

Tenslotte, [bleu]de godsdienstigen zelf en de politici moeten modellen zijn[/bleu] en het goede voorbeeld geven.

  Samengebracht door
Charles Ayetan,
in Lomé, 12 juni 2019
Online bekijken :

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 141 / 1152730

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Togo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License