missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°110 Breuklijnen

Avri l/ April - 2017
vendredi 5 mai 2017 par Jef Vleugels

 “GIJ ZULT ZWIJGEN, ALLOCHTOON !”

Nadat Youssef Kobo de politieke bühne verliet op het kabinet van Brussels CD&V-minister Bianca De Baets na een te kritische jeugdige tweet, en het vertrek van Dyab Abou Jahjah bij De Standaard omdat ‘hij geweld zou verdedigen’ met broodroof als gevolg, valt het zoveelste ontslag bij kritische stemmen met migratieachtergrond. Een te kritische Vlaamse diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva werd de laan uitgestuurd door de Vlaamse regering, omdat ze überhaupt een diversiteitsbeleid binnen de Vlaamse overheid wil realiseren, in tegenstelling tot de bevoegde minister. Ze reageert : ‘Het is een afrekening met iemand die anders denkt. Het is zorgwekkend voor de toekomst van de ambtenarij’.

Unia-medewerkster Rachida Lambrabet volgt snel. De Unia-juriste wordt de laan uitgestuurd omdat ze in haar vrije tijd als kunstenares genuanceerd en gelaagd haar mening geeft over “de boerka” en “het boerkaverbod” in een project ‘Deburkanisation’ van de KVS. In het interview stelde Lambrabet letterlijk dat ze ‘niet voor de boerka is, maar ook niet voor een boerkaverbod. Zeker niet in een land dat de mensenrechten hoog in het vaandel draagt’. De N-VA heeft nu ook het ‘MCarthyisme by proxy’ ontdekt : hoe je een al te kritisch vrijdenkend mens de laan uitstuurt door voldoende druk op derden te zetten.

De voorzet in de zaak ‘Unia torpederen’ kwam van N-VA boegbeeld Zuhal Demir, die net staatssecretaris van Gelijke Kansen was geworden in opvolging van Elke Sleurs die het N-VA lijsttrekkerschap in Gent opnam. Homans kopt de voorzet meteen binnen dat weekend door Unia een centrum voor “klagende allochtonen” te noemen. Gevolgd door een politieke raad van bestuur van Unia die de druk opvoert na het Knack interview met Lambrabet, een stuk zelfdisciplinering vanuit Unia, en wat druk vanuit lieden als Joods Actueel, leidt dat tot de exit van Rachida Lambrabet./.../

Daarnaast speelt er nog een andere realiteit die dag na dag aan ‘complexiteit’ verliest en zijn ware gelaat toont. De N-VA en bij uitbreiding deze regeringen houden niet van al te kritische stemmen uit de superdiverse samenleving. Knuffelallochtonen, dat wel. Kijk maar naar de knullige reactie van Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op een ironische bijdrage van Fikry El Azouzi met de titel ‘Beste medeallochtoon, wees aaibaar, proper en vooral nooit boos’. Van Quickenborne tweette vlug : ‘That’s the spirit. Niet klagen maar vooruit gaan’. In zijn partij heet dat sinds kort ‘Doe normaal, of ga weg !’, bij monde van Gwendolyne Rutten. De kritische stemmen hierboven ervaren aan den lijve wat die lijfspreuk van Open VLD concreet betekent.

Pascal Debruyne, stadsonderzoeker aan de UGent (MENARG)
eMO* 7 april 2017 (uittreksels)
 

La vraie démocratie ne viendra pas de la prise de pouvoir par quelques-uns, mais du pouvoir que tous auront un jour de s’opposer aux abus du pouvoir
  Gandhi

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 680 / 986473

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License