missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Gaby Vernack

lundi 26 avril 2021 par Webmaster2

[bleu]Zaterdagavond, 10 april, omstreeks 18u30, is onze confrater Gaby (Gabriel) Vernack
overleden.[/bleu]

Gaby – officieel Gabriel – is op 5 juni 1939 geboren te Kortemark in West-Vlaanderen. Hij is de derde van zes kinderen, twee jongens en vier meisjes. Vader was hoofdonderwijzer van de lagere school te Kortemark en sinds zijn pensioen organist in drie kerken van Tielt, waar de familie zich heeft gevestigd. Gaby volgde de Grieks-Latijnse humaniora in het Sint-Jozefscollege te Tielt. In september 1960 treedt hij in bij de Witte Paters te Boechout. Na het noviciaat te Varsenare, vervolgt hij zijn vorming in het scholasticaat te Vals-près-le-Puy in Frankrijk.
Gaby toont een enorme vitaliteit. Hij is zeer gevoelig, beinvloedbaar en heeft een ongelijkmatig karakter. Hij kan een tijd boos blijven. Gaby is geen grote intellectueel, maar hij is ontegensprekelijk een echte kunstenaar met grote muzikale gaven. Hij speelt trompet, piano, orgel… In gemeenschap is hij een echte “boute-en-train” en zoekt het succes met moppen en woordspelingen. Hij werkt liever alleen dan in groep. Men verwijt hem niet open genoeg te zijn. Maar hij aanvaardt opmerkingen met een open geest. Subdiaconaat en eed worden een jaar uitgesteld en hij wordt voor een jaar probatie naar Thy-le-Château gestuurd. Na zijn laatste jaar theologie in Vals, legt hij er op 29 maart1968 zijn eed af en wordt op 29 juni 1968 te Brugge priester gewijd.

Benoemd in Burundi, begint hij in september 1968 Kirundi te studeren in Muyange. Daarna loopt hij stage in Rumeza, Bujumbura en Rutana. In september 1969 wordt hij professor op het kleinseminarie te Buta. In november 1970 is hij onderpastoor te Bururi, waar hij goed overeenkomt met zijn Burundese pastoor. Na zijn eerste verlof, keert Gaby terug naar Bururi. In 1972 wordt hij benoemd in Gitaramuka. “Travailleur, lancé à fond dans les oeuvres de jeunesse ; a mis sur pied une bonne chorale ; s’occupe très bien des écoles et des enseignants”, noteert Claude Pagé, regionaal. Drie jaar later is Gaby in Kibumbu. In oktober 1976 begint hij zijn derde term in Muhanga, gevolgd door Jene en Buraniro. In februari 1980, wordt hij pastoor benoemd te Makamba. Tijdens zijn verlof in 1983 volgt hij gedurende 8 maanden een recyclage te Rijsel in het ITHEJE (Institut théologique des Jeunes Eglises). Op 9 april 1984, laat de algemene directeur van de dienst immigratie, kolonel Mandevu, aan de bisschoppenconferentie weten dat het visum van « Monsieur Vernack » niet zal worden hernieuwd…, zoals dat van zoveel confraters in die tijd.
Gaby stelt zich kandidaat voor Tanzania. Eerst trekt hij voor enkele maanden naar Dublin om zijn Engels bij te werken. Begin maart 1985 wordt hij onderpastoor te Mabamba (Kigoma). Zijn eerste parochie-indrukken geven zijn ontgoocheling weer : na de overvolle kerken van Burundi, ligt de geloofsbeleving hier eerder laag ; het einde van het Nyerere-tijdperk gaat gepaard met veel armoede bij de bevolking. “De behuizing is van het triestigste dat ik in m’n leven gezien heb. De scholen zijn in een erbarmelijke staat…” En de parochie heeft zelfs geen “karani” (secretaris) ! Geen vrijwilligers voor de liturgie ; jeugdbeweging onbestaand… In oktober volgt hij de swahilicursus in Kipalapala en wordt daarna benoemd in Kidahwe. Hij is er tevreden,en heeft er veel werk. In januari 1989 wordt hij naar Kabanga gezonden, waar veel bezoekers langskomen, de scholen hem veel tijd vragen, alsook de zieken in het hospitaal. In 1991 wordt hij naar België geroepen voor missieanimatie in de Blauwe Torre. Het schrikt hem wat af, maar hij aanvaardt. Hij heeft nog vlot de tijd om door Jo Deneckere ingewijd te worden. In 1993 viert hij in Tielt zijn zilveren priesterjubileum en roept bij die gelegenheid met enthousiasme zijn animatieactiviteiten in herinnering : de JOM-dagen (Jongeren ontmoeten missionarissen) in de Blauwe Torre, de KOM-kampen (Kontinenten ontmoeten elkaar), de week-ends, de inleefreis naar Tanzania…
In januari 1996 vertrekt Gaby terug naar Tanzania, naar Iboja in het bisdom Kahama. Alvorens naar zijn nieuwe bestemming te vertrekken, neemt hij nog deel aan een inleefreis met jonge enthousiaste Rotariërs uit België. Voor de zesde keer (sinds 1993) laat hij jongeren de natuur bewonderen, Wild-life-parken bezoeken, en brengt hen in kontakt met de bevolking , parochies en missionarissen. In Iboja legt hij duizenden kilometers af, bouwt bidplaatsen, kerken en scholen, laat waterputten graven. Hij wordt financieel gesteund door vele weldoeners en organisaties. Na zijn verlof in 1999 wordt hij directeur van de Kiswahili Linguage School te Kipalapala, waar hij zich met veel ijver op het werk stort. In 2003 zal hij op vraag van zijn opvolger, Willy Schoofs, zijn cursus fotokopiëren. Hij sluit zijn verblijf in Tanzania af met een inleefreis met zes Rotary-Jongeren uit het Gentse…
In september 2004 trekt Gaby naar Lublin en zet zich met moed gedurende vijf maanden aan de studie van het Pools aan de Katholieke Universiteit. Als “ancien” tussen jonge confraters en als Afrika-kenner wordt hij er zeer geapprecieerd. Hij onderwijst Frans en Engels aan onze kandidaten. Enkele dagen voor zijn afscheid, preekt hij in vijf missen voor een volle kerk. “Ik hou van Polen en van de vriendelijke, lieve mensen”. In mei 2007 komt hij naar België terug, waar hij belast wordt met de media, meer bepaald ons tijdschrift BAND, waarvan hij de verantwoordelijke uitgever is tot 2011. Daarna zet hij zich nog verschillende jaren met Philippe De Vestele in voor het jaarlijkse bandfeest te Varsenare. Eind 2018 begint zijn gezondheid bergaf te gaan, langzaam maar zeker. In 2020 heeft hij te lijden aan hart, nieren en longen. Toen reeds zei hij klaar en duidelijk : “Ik ben er klaar voor.”

Jef Vleugels

[bleu] De uitvaartliturgie heeft omwille van de coronaomstandigheden in beperkte kring plaatsgevonden op donderdag 15 april 2021 in onze kapel te Varsenare om 10h30, gevolgd door de teraardebestelling ter plaatse.[/bleu]


Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 575 / 1152668

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License