missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

De 150° verjaring van de Congregatie van de Zusters Missionarissen van O.L.V. van Afrika (De Witte Zusters)

Band 1/4 - 2019
woensdag 3 april 2019 door W. Trypsteen, M.Afr. , Webmaster

Geschiedenis

De Congregatie van Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika (Witte Zusters) is in 1869 opgericht in Algiers (Algerije) door de toenmalige aartsbisschop van Algiers, de Fransman Kardinaal [bleu]Charles Lavigerie[/bleu] (1825-1892). Het jaar daarvoor, in 1868, had hij de Sociëteit van Missionarissen van Afrika (de Witte Paters), gesticht. De Witte Paters en Witte Zusters werden zo genoemd omdat ze geheel in het wit gekleed gingen, met een habijt aangepast aan de islamitische cultuur: de paters met een rode fez en lange gandoera en burnous (schoudermantel) en de zusters met een lange witte sluier. Lavigerie was erg begaan met de problemen in de wereldkerk en die in Afrika in het bijzonder. Hij wilde naast kerkopbouw ook [bleu]aandacht voor de Afrikaanse vrouwen en gezinnen[/bleu]. Daar had hij vrouwelijke missionarissen voor nodig, die gemakkelijker toegang tot hen kregen. Ook toen er hongersnood was in Algerije, konden zij de kinderen in de weeshuizen opvangen. Lavigerie zag als een van de eersten dat de zusters een eigen zelfstandige missie nodig hadden met eigen taken, los van de paters.

In 1869 kwamen de eerste 8 Bretoense jonge vrouwen aan in Algerije, na een gevaarlijke boottocht over de Middellandse Zee vanuit Marseille. Buiten kijf staat dat hen als pioniers een zware tijd wachtte. De eerste generatie van Missiezusters stierven jong.
De eerste Algemene Overste was de Franse [bleu]Moeder Marie Salomé[/bleu] (Marie-Renée Roudaut 1847-1930).
Zij is ruim veertig jaar overste geweest (1882-1925) en heeft er voor gezorgd dat de missie van de zusters werd uitgebreid vanuit Noord-Afrika naar het hele continent.
Ook bepleitte zij in 1892 een grotere rol voor het apostolaat; vóór die tijd deden de zusters voornamelijk landbouw en handarbeid. In eerste instantie was de congregatie erg Frans gericht, maar later kwamen er zusters van allerhande nationaliteiten bij, die altijd samen in internationale communiteiten in Afrika woonden. Lavigerie wilde niet dat de zusters zich identificeerden met de koloniale regeringen, maar onafhankelijk bleven.

uit Website Msola.org
 

[vert]Het nieuwe
bestuur van de
Congregatie sinds 2017
[/vert]

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 23360 / 1158808

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License