missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

PATER GUY THEUNIS BLIKT TERUG OP BEWOGEN RWANDAPERIODE

Kerknet
vrijdag 17 februari 2012 door Webmaster

[marron]De Belgische Witte Pater Guy Theunis klaagt naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘Mes 75 jours de prison à Kigali’ het lot aan van duizenden Rwandezen, die nog steeds zonder enige vorm van proces zijn opgesloten in Rwandese gevangenissen.[/marron]

Van mijn 75 dagen opsluiting probeer ik enkel het positieve te onthouden”, zegt pater Theunis, die verwijst naar de buitengewone solidariteit tussen de gevangenen, ongeacht hun etnische afkomst. “Ik roep Hutu’s en Tutsi’s op om zich te verenigen en het tijdperk van na Kagamé voor te bereiden. Zij moeten de handen in elkaar slaan voor een Rwanda zonder onrecht, waar alle burgers in vrede kunnen leven.


Pater Guy Theunis (60) van de Missionarissen van Afrika of ‘Witte Paters’ was van 1970 tot 1994 missionaris in Rwanda en werd geëvacueerd ten tijde van de genocide. Op 6 september 2005 werd hij door de Rwandese staatsveiligheid op de luchthaven aangehouden toen hij in Kigali (Rwanda) het vliegtuig wou nemen om naar Brussel te vliegen. De arrestatie gebeurde op basis van omstreden beschuldigingen van deelname aan de genocide in 1994. Zijn aanhouding was een afrekening van het bewind, omdat pater Theunis daarvoor felle kritiek had geleverd op de misdaden van het FPR onder leiding van Paul Kagamé. Na diplomatieke tussenkomst kon zijn proces in ons land plaatsvinden. Al snel werd duidelijk hoe licht de beschuldigingen wogen en de zaak werd na een lang en zorgvuldig onderzoek geklasseerd.

Pater Guy Theunis breekt een lans voor de duizenden Rwandezen die nog steeds zijn opgesloten. Volgens sommige schattingen zijn er momenteel 100.000 gevangenen, onder wie velen die op basis van twijfelachtige beschuldigingen zijn opgesloten en die nog steeds wachten op een eerlijk proces. “Vaak betreft het landbouwers waarvan de gronden in beslag werden genomen, tegenstanders van het bewind onder wie de belangrijkste tegenstander van president Paul Kagamé tijdens de laatste verkiezingen, verdedigers van de mensenrechten en journalisten, die worden beschuldigd van deelname aan de genocide.” Pater Theunis klaagt nogmaals de werking van de gacacarechtbanken aan, de beruchte volksrechtbanken die rechtsregels met voeten treden en waar vage beschuldigingen volstaan om mensen te veroordelen. “Ook vandaag nog heerst de terreur in Rwanda en vinden er verschrikkelijke misdaden plaats.

Bron: KerkNet
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 470 / 1154652

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Nabije Oosten   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License