missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Burkina Faso

Fenomeen van uitsluiting

Contact - Juni 2010
maandag 26 juli 2010 door Webmaster

Zoals in andere Afrikaanse landen stellen we vast dat ook in Burkina Faso een aanzienlijk aantal vrouwen beschouwd worden als "tovenaressen" of "zieleneetsters" .

Sommige Burkinabezen menen dat die vrouwen in staat zijn de ziel van anderen op te eten dankzij een magische kracht. Daarom worden die vrouwen uit de maatschappij gestoten. In werkelijkheld zijn het arme vrouwen, verlaten en verjaagd uit hun midden, hun familie, hun dorp onder voorwendsel van tovenarij, ziekte of handicap.

Sinds 1983 heeft de overheid van Ouagadougou een "Centrum" ter beschikking gesteld van de verstoten vrouwen. Het beheer werd toevertrouwd aan de katholieke missie die dan ook op haar beurt het bestuur doorgaf aan de Witte Zusters. Wij beheren dit centrum met de hulp van een Burkinabese zuster van de Onbevlekte Ontvangenis, alsook met een secretaris.

Op dit ogenblik zijn er ongeveer 400 vrouwen opgenomen in dit
"centrum" waar ze georganiseerd zijn in familie verband. Een van hen is de verantwoordelijke over het groepsleven. Zij heeft gezag en deelt met anderen de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse bezigheden. Die vrouwen hebben ook persoonlijke activiteiten die hen in staat stellen om in hun elementaire behoeften te voorzien.

Onze rol hierin bestaat hoofdzakelijk in onze aanwezigheid en vooral in het sensibiliseren van de bevolking en van de autoriteiten om deze bestaande gebruiken, die de vrouwen beroven van hun vreugde in de familiekring, totaal te doen verdwijnen.

Er worden stappen gezet. Het ministerie van de mensenrechten heeft geboorteakten en identiteitskaarten opgesteld voor een groep onder hen. Radio en televisie spreken er veel over. Verscheidene groepen interesseren zich aan die vrouwen en helpen ze, maar we zien weinig verbeteringen!

Maria Weis, Witte Zuster
Ouagadougou

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 294 / 1054075

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Burkina Faso   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License