missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Kortessem

Film in de maak over leven en werk van Mgr Grauls

vrijdag 26 april 2019 door Webmaster2

Op vraag van de stichting "Culture et Foi" in Rome, zakte een Franse filmploeg af naar Kortessem. De filmploeg maakt een biografie over het leven van Witte Pater monseigneur Antoon Grauls. Hij is in 1899 in Kortessem geboren en aldaar gestorven in 1986. Mgr. Grauls was lange tijd Apostolisch Vicaris van Gitega en nadien aartsbisschop van Burundi.

In caritate non ficta

Mgr. Grauls werd in 1920 ingekleed bij de Witte Paters en priester gewijd in 1923. hij studeerde kerkelijk recht, werd leraar in het seminarie van Boechout en stichtte een noviciaat in Varsenare in 1936. Datzelfde jaar werd Antoon Grauls benoemd tot Apostolisch vicaris voor Urundi. Het jaar nadien, werd Grauls tot bisschop gewijd en werd in die tijd één van de jongste bisschoppen in de wereldkerk. Hij werd officieel bisschop van Mades en koos als wapenspreuk: "In caritate non ficta".

JPEG - 14.3 kB
Frères Bene-Yozefu

In 1943 nam hij het initiatief om met een aantal jonge Burundesen de [bleu]eerste inlandse congregatie voor [bleu]broeders[/bleu][/bleu] te stichten. Onderwijs, gezondsheidszorg en geloofsverkondiging werden de hoofdbekommernissen van de jonge bisschop. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog rapporteerde Mgr. Grauls dat er in Burundi een half miljoen katholieken waren, 200.000 cathechumenen, 27 missieposten, 110 priesters waarvan 87 Witte Paters en 24 inlandse priesters en meer dan honderd religieuzen. Mgr. werd in Burundi herdacht als een groot kerkelijk leider met een grote invloed op de lokale gezagsdragers. Zijn verzoenende rol tijdens de periode van onafhankelijkheid werd vaak in de verf gezet.

De filmploeg is in Kortessem om er het geboortehuis en graf van monseigneur Grauls te filmen. Jos Punie van de Heemkundige Kring Kortessem, ontving de ploeg: “In Burundi zijn ze nog altijd zwaar onder de indruk van het werk dat Grauls daar verricht heeft. Hij heeft er namelijk een broederorde gesticht. Dat betekende dat er ter plaatste ook broeders gevormd konden worden, naast de broeders die vanuit Europa naar Burundi reisden.”

Indrukwekkend

Dat er een Franse filmploeg helemaal afzakt naar Kortessem, kan niet ongezien blijven volgens Jos. “Ik vind het heel indrukwekkend dat er hier een buitenlandse ploeg komt filmen. Wij kennen wel het stuk van zijn levensverhaal dat zich afspeelt in Kortessem, maar weten niet veel af van zijn leven in Burundi. Dankzij deze filmploeg hebben we nu ook een beter zicht op zijn leven in Afrika”, zegt hij.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 852 / 1158759

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License