missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Witte Zusters : 150° verjaring van de Congregatie

Saint Charles, ons moederhuis te Algiers

Band 1/4 - 2019
woensdag 3 april 2019 door W. Trypsteen, M.Afr. , Webmaster

Onze Congregatie is ontstaan in Algiers in 1869 op het initiatief van Mgr. Lavigerie. Op het ogenblik van zijn aankomst is er hongersnood in het land. Hij doet beroep op alle mensen van goede wil ter plaatse en in het buitenland om de vele weeskinderen op te nemen. Ze werden eerst opgevangen in een lokaal van het kwartier van Ben Akoun. Mgr. Lavigerie kreeg een vast domein te Kouba. De 300 weeskinderen konden in het huis en de bijgebouwen wonen. Hij noemde het domein [rouge]‘Saint Charles’.[/rouge]


Sinds zijn aankomst in Algerije, zag Mgr. Lavigerie van langsom meer de noodzaak om een Congregatie van Zusters te stichten, waarvan de manier van leven zou aangepast zijn aan het land. Het is wel bekend de Witte Zusters hebben een [rouge]Nomadenziel[/rouge] en het moederhuis weerstond niet aan de regel; het huis werd omgevormd volgens de noodzaak van de geschiedenis.


[vert]Waarom werd Saint Charles moederhuis genoemd?[/vert]

Wel een moederhuis van een congregatie is het huis waar ze ontstaan is en waar men zich terugvindt in allerlei omstandigheden: Vergaderingen, geestelijke geloften, generale kapittels….

Mgr. Lavigerie zond abbé Le Mouff naar Bretagne om de hoekstenen van zijn toekomstige Congregatie te gaan zoeken. Acht jonge meisjes beantwoorden deze oproep en kwamen aan te Algiers op 9 september 1869. Mgr. Lavigerie installeerde hen in Saint Charles. Het moederhuis is lang het centrum van alle activiteiten geweest van deze jonge Congregatie: vormingshuis, weeshuis, drukkerij, sanatorium en verblijfplaats van de Generale Raad.

Vanuit Saint Charles vertrokken de Zusters van verschillende landen van Afrika: waar van langsommeer nieuwe zusters tegenwoordig zijn in Tanzania sinds 1894; in Kongo sinds 1895; in Frans Soedan (Mali) in 1897 en in Uganda sinds 1899.

In het moederhuis vonden meerdere kapittels plaats en daar kwamen de zusters novicen terug voor een tweede jaar noviciaat; ze waren afkomstig uit Europa en Amerika: Frankrijk, België, Nederland, Spanje, Zwitserland, Luxemburg, Malta, Groot- Brittannië, Canada en Verenigde Staten. Karavanen van 30, 40 novicen uit meerdere nationaliteiten kwamen samen in Saint Charles om een internationaal jaar mee te maken vooraleer naar de missie te vertrekken over heel Afrika.

Het Moederhuis was een centrum van activiteiten: de jonge Zusters volgden er Bijbelles, Theologie en ook de [rouge]Arabische taal[/rouge]. Ze werden op stage gestuurd in de verschillende communiteiten in Algerije, Kabylië; in het Zuiden van de Sahara en in de wijken van Algiers.

Het is in Saint Charles dat op 18 oktober 1930 de eerste Algemene Overste stierf. We zouden kunnen zeggen dat Zuster Marie-Salomé, afkomstig uit Guisseny in Bretagne, medestichteres, de bark heeft geleid door heel wat stormen.

De kleine Congregatie, gesticht door Mgr. Lavigerie, werd stilaan groter. De roep naar het religieuze leven werd gehoord door heel wat jonge meisjes. Op 9 september 1869 waren ze met 8 die vertrokken uit Bretagne voor een fabuleus en missionair leven in Afrika. De periode van 1939-1945 werd ernstig gestoord door bombardementen op Algiers; zo werd het onmogelijk om te communiceren met het Moederhuis voor de zusters, overal ter wereld verspreid. Wegens de onafhankelijkheid van het land en andere omstandigheden werd het noodzakelijk om alle verschillende diensten van het Moederhuis te verhuizen naar Rome, waar de Generale Staf (verblijf van de Generale Raad) haar intrek nam in 1964 te Frascati bij Rome. Saint Charles, waar de Zusters van St. Augustinus een pensionaat hadden geïnstalleerd, werd in 1974 verkocht aan het ministerie van Gezondheid.

De Congregatie behield één gebouw, dat gebruikt werd als zetel van de Noord-Afrikaanse provincie. De zusters gingen werken op de druivenvelden. (sic)


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 625 / 1158759

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License