missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Rwanda

“Pelgrimstocht van vertrouwen op de aarde”

Tekst en foto’s van Olivier Tienana SOMA, M.Afr.
vrijdag 23 november 2012 door D.F. (Vertaling), Webmaster
[marron]Ervaring van de levende verbondenheid in Christus en ontdekking van andere culturen.

Georganiseerd door de gemeenschap van de Broeders van Taizé
Kigali, Rwanda
van 14 tot 18 november 2012
[/marron]

 

Op initiatief van de Broeders van Taizé, en in nauwe samenwerking met de katholieke Kerk van Rwanda, zijn duizenden jongeren in Kigali aangekomen, om er een ervaring van broederlijkheid en levende verbondenheid te beleven. Deze jongeren komen van uit de vier hoeken van Rwanda (ongeveer vijfduizend), uit de naburige landen van Rwanda (Oeganda, Tanzania, D.R. Congo, Burundi) en uit andere Afrikaanse landen (Kenia, Burkina Faso, Madagaskar, Kameroen, Nigeria, Ethiopië, enz.), uit Europa, uit Amerika en uit Azië. Buiten de vijfduizend jonge Rwandezen, raamt men het aantal jongeren uit de andere landen op zo’n drieduizend. Het is een enige gelegenheid die aan die duizenden jongeren geboden wordt de ervaring mee te maken dat de culturele, etnische, nationale en confessionele verschillen geen bedreiging vormen maar veeleer een kans bieden aan de mensheid en deze samen te beleven.

 

Sinds verschillende maanden, hebben de parochies en de families zich voorbereid om de gastvrijheid te verlenen aan deze jongeren. Het programma van de ontmoeting stelt zich als volgt voor : de voormiddagen verlopen in de ontvangstparochies, waar de jongeren elkaar terugvinden voor het morgengebed, gevolgd door bezoeken aan “hoopvolle personen” in de schoot van de parochie. Deze “hoopvolle personen” zijn mannen en vrouwen die zich ingezet hebben voor de kleinsten, de meest kwetsbaren, om hun troost, steun en goede hoop te bieden.

JPEG - 11.2 kB
JPEG - 10.4 kB
JPEG - 11.4 kB

Op het einde van de voormiddag, nemen de jongeren de autobussen in de parochie om een bezoek te brengen aan de Tentoonstelling van Gikondo, waar de activiteiten van de namiddag plaats vinden : deelname aan het eetmaal; gezamenlijk gebed onder twee grote tenten; vergaderingen rond verschillende thema’s (De bewerkers van vrede; De verzoening met zichzelf en rondom zich; Naar God luisteren in de stilte van het hart; Bezoek aan het nationaal gedenkteken van de volkerenmoord; De roeping van God erkennen en beleven; De Afrikaanse culturen vieren het vertrouwen en de verzoening, enz.) Na de bijeenkomsten, het avondmaal gevolgd door het avondgebed. Daarna nemen de jongeren weer de autobussen die hen terugvoeren naar parochies en families van de ontvangst.

 

De Sint Pierre Cyahafi parochie, bediend door onze confraters Missionarissen van Afrika, heeft zich sterk betrokken bij de organisatie van deze oecumenische en internationale ontmoeting. De families in de schoot van de parochie ontvangen meer dan driehonderd jongeren van verschillende nationaliteiten.

Confraters gekomen uit Tanzania, uit Oeganda en uit Congo zijn eveneens aanwezig en hebben er de jongeren van bij hen begeleid.

JPEG - 13.4 kB
JPEG - 11.4 kB
JPEG - 11.2 kB

Deze ontmoeting, die over de culturen, volken en nationaliteiten heen samenbrengt, vindt plaats op een moment waarop er sterke spanningen zijn in het gebied, meer bepaald in Noord en Zuid Kivu, in de D.R. Congo. Dit heeft de moraal en de goede hoop van de jongeren, die talrijk gekomen zijn uit Goma, Bukavu en Uvira, niet aangetast.

Moge deze pelgrimstocht van goede hoop, die de tweede van die aard is op Afrikaanse bodem, na deze van Nairobi in 2008, de Vrede, de Verzoening en de Hoop brengen, in het gebied van de Grote Meren meer in het bijzonder, in heel Afrika in het algemeen.

 
P. Olivier Tienana SOMA, M.Afr
Maison Charles Lwanga
B.P. 333 Cyangugu, Rwanda
 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 265 / 1076881

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Rwanda   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License