missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Homepagina > België > Dialoog > Dialoog

Dialoog

Ontmoeting met mensen met een andere cultuur en geloof, om ze met kennis en respect te benaderen

Artikels van deze rubriek


Groen Blad - 15 Mei 2016 - extraatje (Dialoog)

vrijdag 13 mei 2016 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr., Webmaster
De Turkse islam betwist de “Belgische” islam De Belgische minister van Justitie (Koen Geens) heeft een probleem met de Turkse Staat vernoemd. De Turkse Diyanet heeft een eis tot beroep ingediend tegen een koninklijk besluit. Dit besluit organiseert de Uitvoerende macht (Executieve) van de (...)


Interreligieuse Kalender - Mei 2016 (Dialoog)

vrijdag 29 april 2016 door G.Verbist, mafr.
1 – PASEN (Orthodoxen). 12de dag van Ridvânfestival (Baha’is) 5 – Hemelvaartsdag (Kath. Prot.) Jezus is opgestegen naar de hemel. Lailat al-Miraadj (Moslims) Hemelvaart van Mohammed te Jeruzalem waar hij een gesprek had met Allah en enkele profeten, en (...)


Groen Blad - Mei 2016 (Dialoog)

maandag 25 april 2016 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.
“Zij hebben hun leven gegeven” (Brief van de bisschoppen van Algerije. 20-3-16 – uittreksels) “Onze Kerk van Algerije heeft aan de universele Kerk voorgesteld het martelaarschap te erkennen van onze 19 broeders en zusters die tot het uiterste zijn gegaan van het geven van hun leven… (...)


Gezamenlijke oproep voor een vrije en respectvolle samenleving (Dialoog)

Kerknet 20 april 2016
donderdag 21 april 2016 door G.Verbist, mafr.

Vandaag ondertekenden de federale regering, de erkende erediensten en de vrijzinnigen een gezamenlijke oproep n.a.v. de aanslagen van 22 maart.Groen Blad - April 2016 (Dialoog)

vrijdag 1 april 2016 door G.Verbist, mafr.
Oosterse en Westerse christenen vinden elkaar ‘ Prettig dat de Oosterse christenen eens uit de anonimiteit komen ‘, klonk het onlangs op een ontmoeting in het Pastoraal Centrum in Mechelen. Her en der verspreid over Brussel en Vlaanderen leven talloze gemeenschappen van christenen uit het (...)


Interreligieuse Kalender - April 2016 (Dialoog)

woensdag 30 maart 2016 door G.Verbist, mafr.
8 – Geboortedag van Boeddha. 14 – Valsaki (Sikhs) In 1699 gaf hun goeroe hun religie vaste vorm. Regaib Kandili – nacht van de wonderen (Islam) – De moeder van Mohammed werd zwanger. Feesttraditie bij de Turkse soefigemeenschappen. 19 – Geboortedag van Mahavir (...)


België

REACTIES na de aanslagen van 22 maart 2016 (Dialoog)

dinsdag 29 maart 2016 door G.Verbist, mafr.
Mgr. Jozef De Kesel, aartsbisschop – “ Nous devons rester fidèles à notre message et appeler à la paix, continuer à promouvoir un discours qui appelle à l’accueil, à la fraternité, au vivre ensemble.” De vertegenwoordigers van de erkende erediensten en de vrijzinnigheid roepen op tot eenheid en (...)


Groen Blad - Februari 2016 (Dialoog)

Edition bilingue - Tweetalige uitgave
vrijdag 4 maart 2016 door G.Verbist, mafr.
IRAN telt 80 miljoen inwoners van wie 10 miljoen in de hoofdstad Teheran. 98% is moslim: 89% sjiieten en 9% soennieten. Er leven ook 80 000 christenen: Assyriërs. De Iraanse president Hassan Rohani was op 26 januari 2016 te gast in het Vaticaan… Hij vroeg aan de Paus voor hem te bidden. Daarna (...)


Interreligieuse Kalender - Maart 2016 (Dialoog)

zondag 28 februari 2016 door G.Verbist, mafr.
6 – Zondag van de ORTHODOXIE. Viering van de eenheid van de orthodoxe leer. 7 – Maha Shivaratri (Hindoes) Shiva’s kosmische dans, uitgevoerd om de wereld van de duisternis te redden. 14 – Asmaandag (Orthodoxen) Begin van hun vastentijd. 20 – Naw-Ruz (Bahá’i) Nieuwjaar. (...)


Leve de Vasten 2016

DE INTERRELIGIEUZE DIALOOG :
« EEN LEVENSNOODZAAK »
(Dialoog)

CCFD - Terre Solidaire
dinsdag 16 februari 2016 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Waartoe kan de interreligieuze dialoog dienen ? Tegenover het geweld dat gepleegd wordt in naam van de godsdienst over heel de wereld, is dat geen tijdverlies ? Erger nog, een illusie?
Maar de berusting is nooit draagster van leven geweest. Allen die zich hebben ingezet in de interreligieuze dialoog (of het nu een spontane zeer eenvoudige ontmoeting betreft, de gemeenschappelijke inzet in dienst van het welzijn van allen, het uitwisselen van de geestelijke ervaring of de theologische overdenking tussen specialisten) weten wel dat hun initiatieven het aanschijn van de wereld niet zullen veranderen van de ene dag op de andere. Maar zij zijn er tevens van overtuigd dat deze dialoog een voorspel is, een noodzakelijke voorwaarde om de clichés en de misverstanden te overstijgen, de rijkdom van andere tradities te ontdekken, gekwetste herinneringen te genezen…
Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 965143

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License