missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Homepagina > België > Dialoog > Dialoog

Dialoog

Ontmoeting met mensen met een andere cultuur en geloof, om ze met kennis en respect te benaderen

Artikels van deze rubriek


Interreligieuse Kalender - Januari 2017 (Dialoog)

vrijdag 30 december 2016 door G.Verbist, mafr.
1 – Wereld Gebedsdag voor de VREDE (Kath) 5 – Geboortedag van Goeroe Gobind Singh Sahib (Sikhs) 7 – Kerstfeest (Orthodoxen) 18 – 25 : Gebedsweek voor de EENHEID vd CHRISTENEN. 28 – Chinees Nieuwjaar. Het jaar van de haan. PAUSELIJKE GEBEDSINTENTIE Dat alle (...)


ONTMOETING & DIALOOG - December 2016 (Dialoog)

donderdag 1 december 2016 door G.Verbist, mafr.
Orthodoxie Samenwerking is binnen de Orthodoxie niet altijd gemakkelijk. Vier Orthodoxe kerken zagen af van deelname aan het Panorthodoxe Concilie op Kreta deze zomer. Steeds weer ontstaat ruzie over het grondgebied waarover de patriarchen zeggingsschap menen te hebben. Men leeft in een (...)


Interreligieuse Kalender - December 2016 (Dialoog)

dinsdag 29 november 2016 door G.Verbist, mafr.
8 – Bodhidag (Boeddhisten) Verlichting van Boeddha. Boeddha onder een vijgenboom kreeg het ware inzicht. 8 – Maria, Onbevlekt Ontvangen (Cath.) Patroonfeest van de Missionarissen van Afrika.(Witte Paters, Witte Zusters) 10 – Dag van de Universele Verklaring van de Rechten (...)


VREDE langs DIALOOG

Eénzelfde God ? Jawel, MAAR… (Dialoog)

ARCRE 188 (17.11.16)
vrijdag 18 november 2016 door F.L. (Vertaling-Traduction), Webmaster

Als Joden, kristenen, moslims (in de historische volgorde van die godsdiensten), HEBBEN WIJ EENZELFDE GOD ? Een vlot antwoord, om praten overbodig te maken, is : “Ja, het is dezelfde zaak”! Een tweede makkelijk antwoord om er niet over te praten : “Ik, voor mijn part, geloof niet in God. Dus laat ik gelovigen zich daarover beraden.” Bij nadenken, de spraak zelf maakt het wat moeilijk : “Wij hebben HETZELFDE hemd.” – “Wij hebben DEZELFDE arts”. Het gaat dus wel over één enkele arts, dan wanneer het evident om twee hemden gaat.

Een andere moeilijkheid voor de christen is zijn gevoel te kunnen God bereiken, hem aan- spreken in volle vertrouwen zoals een kind zijn vader (abba). Dat hij hem de baas kan zoals men zijn vader de baas kan als men merkt dat hij ziek is geworden, bedlegerig, stervend ! Een zo nabijë God voor de enen en een onbereikbare God voor de anderen. Waarvan sommigen liever beweren : een GANS-ANDERE God.

Voor hen die deze vraag willen uitdiepen , hierbij enkele uittreksels uit de bedenking van een kristelijke religieuze die de dialoog tussen gelovigen van alle godsdiensten beoefent en doceert, vooral met moslims en joden in Frankrijk, te Marseille, in milieu’s van recente migratie.
[…….]ONTMOETING & DIALOOG - November 2016 (Dialoog)

donderdag 3 november 2016 door G.Verbist, mafr.
- Via dialoog tekenen van Gods barmhartigheid doen groeien - Paus Franciscus koppelde barmhartigheid aan dialoog (22.10.16) Luisterbereidheid, naastenliefde en de ander als gave Gods. De dialoog maakt het mogelijk dat mensen elkaar kennen en de noden van elkaar verstaan. Het is op de (...)


Interreligieuse Kalender - November 2016 (Dialoog)

maandag 31 oktober 2016 door G.Verbist, mafr.
1 – ALLERHEILIGEN (Kath.) Viering van alle heiligen in de hemel. 2 – Allerzielen (Kath.) Gedachtenis voor alle overledenen. Geboorte van Bahà’u’llah, de grondlegger van de bahà’i. 14 – Geboorte van Goeroe Nanak, grondlegger sikh geloof. 20 – Voleindingszondag (Prot.) herdenking (...)


ONTMOETING & DIALOOG - D O S S I E R (Dialoog)

vrijdag 21 oktober 2016 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.
Spiritualiteiten met elkaar vergeleken

De mondialisering is ook religieus en spiritueel. Men is aanwezig bij een vernieuwd zoeken naar betekenis en spiritualiteit, dat de uitdieping bevordert van zijn eigen overtuigingen en de belangstelling voor vormen van spiritualiteit die tot dan onbekend waren.

De Kerk roept ons vandaag op voor een interreligieuze dialoog onontbeerlijk voor een waar samenleven.ONTMOETING & DIALOOG - Oktober 2016 (Dialoog)

zaterdag 1 oktober 2016 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.
Dalai lama te gast op interreligieuze ontmoeting in Univ.Louvain-la-Neuve In debat met Mgr.De Kesel, Salah Echallaoui (moslim executieve), Steven Fuite (protestantse kerken) en Albert Guigui (joodse gemeenschappen). In de inleidende toespraak van de Dalai lama stonden de woorden liefde, (...)


Interreligieuse Kalender - Oktober 2016 (Dialoog)

vrijdag 30 september 2016 door G.Verbist, mafr.
1 – 10. Navaratri (Hindoes) De indoe moeder godheid ‘Shakti’ wordt elke dag in een andere incarnatie aanbeden. 3 – Al-Hijra. Islamitisch Nieuwjaar 1438. 3 – 4. Rosj Hasjana. Joods Nieuwjaar 5777. 12 – Jom Kippoer. (Joden) Grote Verzoendag (vasten en bidden) 12 – Ashoera (...)


Nieuws van de ARCRE ploeg (Dialoog)

Nieuwsbrief ARCRE-PECRE nr. 178 (06.09.16)
vrijdag 9 september 2016 door D.F. (Vertaling), Webmaster
HOOFDARTIKEL De recente gebeurtenissen van Brussel in België en van Nice en Saint Etienne du Vouvray in Frankrijk tonen ons nogmaals de hoogdringendheid aan te leren om samen te leven en elkaar te ontmoeten om onze rijkdommen uit te wisselen zowel op cultureel als op godsdienstig vlak. ARCRE (...)


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 955015

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License