missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Feuilles Vertes - Janvier 2012 Januari - Groen Blad

lundi 9 janvier 2012 par G.Verbist, mafr.

 Actief pluralisme

- De BOND ZONDER NAAM kreeg op 15 december in het Antwerpse stadhuis de ’Pantheonprijs voor internlevensbeschouwelijke dialoog en actief pluralisme’. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die bruggen bouwt tussen verschillende levensbeschouwingen. Initiatief is van de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen te Wilrijk. Patrick Hanjoul, directeur van BZN. noemde de prijs een teken van waardering voor de jarenlange inzet van de bond. (Kerknet)

- 2,1 miljard CHRISTENEN wereldwijd – Dat is 32% van de wereldbevolking. Daarvan leven 26% in Europa ; 37% op het Amerikaanse continent ; in de Subsahara in Afrika 24% ; 13% in Azië en het gebied rond de Stille Oceaan. Het aantal christenen stijgt sterk in Afrika en Azië. In Europa en Amerika is er een daling. (volgens het amerikaanse onderzoeksbureau ’Pew’ – Kerknet.22.12.11.)

- Sri Lanka sluit Protestantse Kerken - De overheid treedt steeds strenger op tegen mensen die de overstap maken van de ene godsdienst naar de andere. Op de 21,5 miljoen inwoners zijn 69% boeddhist, 7% hindoe, 7% katholiek, 8% moslim. (Kerknet 24.12.11.)

- “Europa heeft nood aan spirituele ziel” zegt de 86-jarige politicus Jacques Delors (hij was voorzitter van de Europese Commissie, 1985 – 1995) (Kerknet 30.12.11.)

- Boko Haram in Nigeria - “In het noorden is een lange geschiedenis van spanning tussen moslims en christenen... De Boko Haram is een jongerenbeweging, een radicale moslimsekte die geëvolueerd is tot een militante en terroristische groepering. Zij willen in gans Nigeria de sharia. Het gaat om laagopgeleide, werkloze, jonge mensen. Ze opereren ondergronds. Er is geen excuus voor massale doodslag met vele slachtoffers. Maar we zullen het geweld niet oplossen als de onderliggende oorzaken niet worden aangepakt... armoede, slecht beleid, corruptie. Hun belevingswereld is afgestemd op de islam” ( Dr. Hussaini Abdu, in revue MO.)
Op Kerstdag pleegden ze bomaanslagen tegen 4 kerken in Nigeria met een dertigtal doden. De christelijke president van het land, Jonathan Goodluck, christen uit het zuiden, zegt :”Boko Haram blijft niet eeuwig bestaan, ooit komt hieraan een eind.

- Interreligieus gebed in SENEGAL – Bij de start van het nieuwe jaar 2012 hielden de leiders van de godsdiensten in Senegal een interreligieuze gebedsontmoeting. Waren aanwezig : aartsbisschop kardinaal Adrien Sarr van Dakar, imam Massamba Ndiaye en de leiders van de traditionele en animistische godsdiensten van Senegal. ( Kerknet 3/1/2012)


Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 880 / 983328

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site Dialogue   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License