missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Uganda

De Martelaren van Uganda vandaag...

Band 2011/2
woensdag 29 juni 2011 door De Wulf Mark, Webmaster

- [marron]Sinds enkele jaren is 3 juni, de feestdag van de “Martelaren van Uganda,” een officiële vrije dag in Uganda, een “Public Holiday”.[/marron]

Letterlijk honderdduizenden trekken naar Namugongo, een plaatsje op 10 km van Kampala, de hoofdstad van Uganda. Verleden jaar schreven de kranten over een massa van bijna 800.000 aanwezigen. Bussen vanuit buiten- en binnenland, honderden minibusjes, auto’s, taxi-brommers (hier boda-boda genoemd) bij de duizenden, en velen te voet. Zelfs vanuit Kenia, Kongo en Tanzania, vanuit alle hoeken van het land komen meer en meer pelgrims te voet in groep, gedurende dagen, sommigen zijn zelfs een ganse maand onderweg. Ik was er voor de eerste keer bij in de jaren zeventig. Jaar na jaar stijgt het aantal bedevaarders. Jaar na jaar krijgt Namugongo een steviger internationaal tintje.

Men spreekt en droomt van een “Lourdes” op de evenaar. Niet Maria roept bedevaarders op, zoals in de vele Maria oorden. Hier, dicht bij Kampala, is de trekpleister een groep van mannen en adolescenten die hun leven gaven voor hun geloof in de jaren 1885/86.

Sinds 2002 werden er nog twee aan toegevoegd (Okello en Irwa), die de marteldood stierven in 1918 nabij Gulu, in het Noorden van Uganda: samen met de 24 Martelaren van Uganda, de eerste martelaren ten Zuiden van de Sahara.

Uganda is terecht trots op zijn martelaren. Heiligen van dichtbij, met namen die nog gedragen worden : Mukasa, Lwanga, Kizito, Okello. Ik kan het vergelijken met onze Pater Damiaan, grootste Belg aller tijden - iemand van bij ons.

- [marron]Enkele interessante bedenkingen.[/marron]

  • [vert]De eerste katholieke missionarissen, Witte Paters, kwamen toe in Uganda in 1879...[/vert]Amper zes jaar later hebben we de eerste martelaren. Hier ter plaatse wordt dat gezien als het echte mirakel: de moed, de overtuiging van die eerste kristenen, die verkozen te gehoorzamen aan de God van Jezus, die ze pas hadden leren kennen, eerder dan aan hun traditionele koning, Mwanga.
  • [vert]Op de brandstapel van Namugongo lagen katholieken en protestanten broederlijk naast elkaar.[/vert] Vandaag de dag moet er nog een lange weg afgelegd worden om elkaar volledig te waarderen. Op 3 juni zijn er twee plechtigheden op hetzelfde tijdstip op slechts 2 km afstand van elkaar: een katholieke en een anglicaanse. Enkele jaren geleden werd een voorspelling gedaan door een katholieke bisschop tijdens de katholieke plechtigheid: “Ik heb een droom...ooit zullen we samen onze martelaren vieren.....dat wordt dan het volgende echte mirakel!”
  • [vert]De plechtigheid op 3 juni is ook de gelegenheid voor de bisschoppen om een actueel punt aan te raken.[/vert]
    Ieder bisdom (Uganda telt er 20) is om beurt belast met het organiseren van de dag: zang en dans, thema enz. Iedere keer wordt er met aandacht geluisterd naar de homilie van de bisschop van dienst. Natuurlijk is de ene al boeiender en gedurfder dan de andere. Politiek gevoelige onderwerpen worden er aangesneden: verkiezingen, rol van politie en leger, corruptie, toestand in de hospitalen, rol van de traditionele leiders, enz.
    Dit jaar is het de beurt aan het bisdom Arua, aan de grens met Congo en Soedan. Bisschop Sabino Odoki weet dat men dit jaar heel speciaal zal luisteren. De politieke toestand is momenteel heel gespannen na de betwiste verkiezingen van 18 februari laatstleden.

- [marron]Tot slot:[/marron]

  • de Martelaren van eertijds zijn een [bleu] voorbeeld voor de kristenen van heden [/bleu].
  • Churchill noemde Uganda ooit “ De Parel van Afrika”. Die 24 Martelaren zijn zeker en vast [bleu] “Parels aan de kroon van Uganda” [/bleu].
  [mauve fonce]Mark De Wulf[/mauve fonce]
mark.dewulf@gmail.com

[mauve fonce]Pater Mark De Wulf werd onlangs gekozen als "coördinator" van onze sector België van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika en hij treedt in functie vanaf 1 juli 2011.[/mauve fonce]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 499 / 1154798

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Uganda   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License