missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°29 Breuklijnen

Novembre - November 2009
mercredi 11 novembre 2009 par J.V.

 Kanunnik Francois Houtart krijgt VN- Vredesprijs

De Belgische kanunnik prof. François Houtart krijgt samen met de Pakistaanse filantroop Abdul Sattar Edhi de VN- Vredesprijs voor Geweldloosheid.

De 84-jarige Houtart krijgt de prijs wegens zijn inzet voor de versterking van de samenwerking tussen Noord en Zuid en ’zijn levenslange inzet voor vrede, interculturele dialoog, mensenrechten en verdraagzaamheid’. De jury prijst hem in het bijzonder voor zijn bijdrage tot de interreligieuze en interculturele dialoog.

De prijs wordt uitgereikt op 16 november, de Internationale Dag van de geweldloosheid. Aan de tweejaarlijkse prijs is een bedrag van 100.000 dollar verbonden, dat onder beide winnaars verdeeld wordt.

De VN- prijs werd in 1995 in het leven geroepen naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de geboorte van Mahatma Ganhi.

Antiglobalist

Kanunnik Houtart is godsdienstsocioloog en professor emeritus van UCL. Hij is vooral bekend als antiglobalist en medestichter van het Wereld Sociaal Forum. Houtart voerde socio-religieuze studies uit in verschillende steden en continenten zoals Brussel, Chicago, Latijns-Amerika, Malta, Sri Lanka, Indië, Vietnam en Nicaragua en geniet hierdoor internationaal veel aanzien.

Houtart is de kleinzoon van de voormalige Belgische eerste minister graaf Henri Carton de Wiart, die begin 20e eeuw een centrale figuur was in de katholieke partij. Als jongeman was Houtart tijdens de tweede wereldoorlog actief in het verzet. Hij studeerde daarna van 1944 tot 1949 filosofie en theologie aan het seminarie in Mechelen. Hij werd priester gewijd in 1949 en werd toen aalmoezenier bij de KAJ in Brussel, waar hij spoedig aansluiting vindt bij de inspiratie van Jozef Cardijn. Tijdens het Tweede Vaticaans Concilie (1962 - 1965) was hij raadgever van de Latijns- Amerikaanse bisschoppen.

RKnieuws.net

 Delete Cyberhate.

Matinée d’étude sur le discours de haine sur internet

Le jeudi 29 octobre 2009 le Centre pour l’égalité des chances et la lutte contre le racisme organisa une matinée d’étude concernant la haine en ligne. On constate que celle-ci augmente. Et ce constat ne porte pas uniquement sur la Belgique : la même tendance est observée dans les pays voisins. C’est surtout la haine envers les personnes musulmanes qui s’exprime de manière croissante sur le net. Le Centre pour l’égalité des chances et la lutte contre le racisme enregistre de plus en plus de mails en chaîne racistes et xénophobes, mais les messages de haine se retrouvent également sur les sites de réseaux sociaux tels que Facebook ou Netlog. Les vidéos à caractère raciste se multiplient aussi sur Youtube.


Plus d’information sur le website du Centre : www.diversite.be

Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 1224 / 965083

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License