missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. Congo

De Moslimstaat in de D.R. Congo : een werkelijke bedreiging

donderdag 13 juni 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron] Een eerste opeising, op 16 april, na de dood van twee soldaten, een tweede na twee aanvallen in het Oosten van het land. In de D.R Congo, profiteert de groep Moslimstaat van de onveiligheid om nieuwe basissen op te bouwen in het land, door te steunen op de lokale moslimkrachten, zoals de Ugandese opstandelingen van de ADF (Geallieerde Democratische Krachten) [/marron]

Rouwstoet in Beni (Noord Kivu) in het Oosten van de D.R. Congo, op 12 november 2018. Er werden zes personen gedood door de ADF. (AFP or licensors)

De Moslimstaat laat nergens rust noch uitstel. Een maand na hun nederlaag in Syrië, eisten de djihadisten hun eerste aanval op de 16de april laatstleden in de D.R. Congo. Zij eisten de verantwoordelijkheid op van een aanval die minstens twee soldaten gedood heeft aan de grens met Uganda. Op 23 mei, opnieuw, eiste de Moslimstaat twee aanvallen op in het Oosten van de stad, waar een tiental personen ontvoerd werden.

Reeds in de maand augustus 1018, vermeldde de leider van de Moslimstaat, in een video, een provincie in Centraal Afrika. Anderzijds, zijn er tastbare bewijzen van financiële banden tussen Abou Bakr al-Baghdadi en het Afrikaanse continent. “Er is een kern in Kenia, waarvan men weet dat deze nogal belangrijke geldsommen gestuurd heeft naar de D.R. Congo”, zo bevestigt Matteo Puxton.

[bleu marine]De Moslimstaat en de D.R. Congo sinds twee jaar [/bleu marine]

Deze recente opeisingen in de D.R. Congo zijn dus geen opportunistische daden vanwege de lokale moslims. Het gaat hier wel degelijk over een militaire strategie van de Moslimstaat, verankerd in de tijd, met de bedoeling de verliezen van gebieden van de groep in Syrië en Irak te vergoeden.

Wat betreft de D.R. Congo, de djihadisten zouden profiteren van de onveiligheid in het Oosten van het land om zich in te planten. Dat is wat de leiders van de inlichtingen van de landen in het gebied van de Grote Meren hebben bevestigd bij de BBC. Matteo Puxton, specialist van de militaire strategie van de Moslimstaat en auteur van Historicoblog, doet dezelfde vaststelling. Hij is van oordeel dat er banden bestaan tussen de Moslimstaat en de D.R. Congo sinds twee jaar.

[bleu marine]Steunen op de lokale moslims [/bleu marine]

Om zich in te planten in de D.R. Congo, steunen de terroristen van Daech zich voornamelijk op de Ugandese opstandelingen van de Geallieerde Democratische Krachten die wanorde zaaien in Noord-Kivu sinds het midden van de jaren 1990. De miliciens van de GDK worden aangeklaagd van het vermoorden van honderden personen in de streek van Beni sinds oktober 2014.

De moslims van de GDK gebruiken opnieuw het materiaal van de Moslimstaat sinds verschillende maanden, zo legt Matteo Puxton uit. Propagandaboeken, meer bepaald van religieuze propaganda “die wel degelijk deze van de Moslimstaat zijn”, zijn teruggevonden geworden in de zaken die geconfisqueerd werden door het Congolese leger bij de Ugandese opstandelingen.

Het Oosten van de D.R. Congo is dus een terrein van onveiligheid dat vruchtbaar is voor de terroristen van de Moslimstaat organisatie. “Zoveel lokale problemen die niet geregeld zijn, blijven de vruchtbare bodem voor het djihadisme”, beweert Matteo Puxton.

Onderhoud met Matteo Puxton gerealiseerd door Marine Henriot – Vaticaanstad
 
Online bekijken :

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 166 / 1149048

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License