missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Zwitserland - Togo

Bedevaart naar de Heiligen van Afrika : de vrouwen vooraan

dinsdag 11 juni 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Een groet uit Fribourg ! Hierbij een mooi verslag van de [fond jaune]18de Bedevaart naar de Heiligen van Afrika[/fond jaune] van 2 juni laatstleden. Deze bedevaart is een [fond jaune]initiatief van de Missionarissen van Afrika van Zwitserland[/fond jaune]. Ze is in volle vaart en een comité zal de organisatie ervan geleidelijk overnemen.[/marron]

Claude Maillard, M.Afr.
 

Saint-Maurice, 2 juni 2019. Bedevaartmis van de Heiligen van Afrika in de basiliek van de Abdij Saint-Maurice| © B. Hallet
Bedevaart naar de Heiligen van Afrika : de vrouwen vooraan
03.06.2019 door Bernard Hallet
 


De 18de editie van de Bedevaart naar de Heiligen van Afrika had als thema de plaats van de Afrikaanse vrouw in de Kerk en in de maatschappij. Togo was het land dat in ere gebracht werd van dit evenement, ontvangen door de Abdij Saint-Maurice (Valais), op 2 juni 2019.

De zonnige helderheid waarin de binnenkoer baadt, tussen het college van Saint-Maurice en de refter ervan, is bijna verblindend. De picknick loopt op zijn einde en kleine groepen komen samen in de zeldzame schaduwzones die de zon op haar hoogtepunt overlaat. De koren en de bedevaarders vormen geleidelijk een processie die hen zal leiden naar de basiliek voor de Misviering van deze 18de bedevaart naar de Heiligen van Afrika.

De zangen stijgen op, geritmeerd door tromgeroffel, waarin de stemmen van de vrouwen overheersen, die de meerderheid vormen op deze dag. Zij staan in aanzien bij deze bedevaart van Saint-Maurice. “Uitzonderlijk, dit jaar hebben we geen genodigde bisschop, noch een heilige te vereren. Het thema zal dus dat zijn over de plaats van de vrouw in de Kerk en in de samenleving”, zo legt Pater Claude Mailard uit. Witte Pater, lid van het bedevaartcomité. Hij voegt eraan toe dat Togo het land is dat ter ere gebracht wordt en dat Mgr. Jean Scarcella, Vader abt van de Abdij, aanvaard heeft voor te gaan in de Mis van de bedevaart.

De essentiële rol van de vrouw

“De rol van de vrouw is essentieel in Afrika, zo legt Pater Maillard uit. Zij heeft heel haar plaats in de familie, de gemeenschap die de pijler is van het sociale leven in Afrika”. In een maatschappij die eerder door de mannen gedomineerd wordt, meent hij dat de zaken bewegen, vooral in de politiek. Langzaamaan, maar zeker.

Agnèse Rondez, een Togolese vrouw die in 2001 naar de Jura is gekomen, heeft het woord genomen over het thema van de dag, en inspireert zich hierbij door de Vastenactie “Brood voor de naaste”. Zij steunt de uitspraak: “In Afrika, draagt de vrouw de wereld, onvermoeibaar, is zij de locomotief”, lanceert ze. Zij schept, zij naait, zij staat vooraan om het gezin te voeden en initiatieven te nemen. ”In Togo, op de markt daar zult ge de vrouw vinden”, zegt ze met een glimlach.

Saint-Maurice, 2 juni 2019. Togolese Agnes Rondez tijdens de bedevaart naar de heiligen van Afrika | © B. Hallet

Dat kan, bovendien, beginnen vanaf de kindertijd, in de parochie en in de jeugdactiviteiten, preciseert Agnès Rondez. Zij herinnert zich de jaren dat zij de Mis diende en deel uitmaakte van de “coeurs vaillants” (het equivalent van de scouts). Zij erkent nochtans dat de situatie erg verschilt van het ene land en het andere.

Yvonne, afkomstig uit de D.R. Congo, relativeert deze uitspraken. “De vrouw wordt gemarginaliseerd in de Kerk en in de samenleving en komt er niet toe haar plaats te vinden. Nochtans geeft zij het leven, zij moet gehoord worden”, een situatie betreurend waarin de vrouw onhoorbaar is. Zij klaagt de verkrachting aan en het doden van kinderen en vrouwen, en klaagt de multinationale ondernemingen aan die aanwezig zijn in de D.R. Congo en hen uitbuiten. En toch behoudt zij de glimlach en de hoop voor de Afrikaanse vrouwen.

“De vergadering heeft sterk gereageerd gedurende de conferentie. Uitspraken die de mamma’s fel hebben toegejuicht en becommentarieerd”, vertelt de Witte Pater. Eerder in de voormiddag hebben de pelgrims ook gebeden voor de Afrikaanse vrouwen die lijden.

Apostelen van de vergiffenis

“Ja, Afrika is levend in de Kerk en zal trouw zijn aan de profetische woorden die paus Benedictus XVI haar heeft gegeven gedurende de tweede Synode van Afrika”. Pater Godefroy Kouegan, Togolees priester van het bisdom Aneho, was van oordeel in zijn homilie dat “het uur van Afrika” gekomen is, een gunstig uur dat de zendelingen van Christus dringend uitnodigt een stap vooruit te zetten in diep water en de netten te werpen voor de visvangst (Luc. 5, 4). Met een zachte stem, heeft de priester, die nu in de Abdij Saint-Maurice verblijft, gezegd dat “onze vreugde, de ware vreugde van Afrika de moed is waarmee het zijn kruis op de rug neemt en stappen vooruit zet met volharding en betrouwen”.

“Ik durf op de lippen van elk van u deze woorden van de psalmist te leggen om deze Abdij te zegenen, haar abt en haar kanunniken : “Aan u altijd, het leven, de vreugde !”, heeft Pater Kouegan bedankt, die zich verwonderde over het feit dat de Abdij zich interesseerde voor het zwarte continent. “De Abdij is op zoek naar leven (…). Het leven en de hoop die al de aanvallen van de dood overtreffen, de doodscultuur die de wereld al dan niet bewust ontwikkelt vandaag”.

“Het is de Kerk, de familie van God, opbouwen door evenementen te beleven en te doen beleven zoals deze in de katholiciteit”, heeft hij besloten, vooraleer de pelgrims aan te sporen “van hier heen te gaan en apostelen te worden van de vergiffenis en van de verzoening”.

Het uur van de rijpheid

Op het einde van een dag geritmeerd en hoog in kleur, zegt Pater Claude Maillard dat hij gerust is en zich verheugt. Hij groet de inzet van de koren werkelijke “ruggengraten” van deze bedevaart. “De Afrikanen brengen veel bij aan onze gemeenschappen en in onze parochies, dank zij de verankering die zij er gevonden hebben”.

“De Afrikanen nemen “hun” bedevaart in handen. Men zegt overigens niet langer dat het de bedevaart is van de Witte Paters”. De gebeurtenis heeft haar snelheid en haar kruissnelheid genomen, we moeten verder gaan. “Het is het uur van de rijpheid !” (cath.ch/bh)


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 595 / 1158808

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License