missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Vaticaan

« Niet bevreesd zijn voor het verschil maar voor het gemis aan broederlijkheid »

Audiëntie 3 april 2019
donderdag 11 april 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Tijdens de algemene audiëntie gehouden op het Sint Pietersplein deze woensdag 3 april 2019, is de Paus teruggekomen op zijn recente apostolische reis naar Marokko, en meer bepaald op de belangrijkheid van de interreligieuze dialoog met de moslims.[/marron]

De paus heeft eerst gekozen voor een kleine uitweiding door een antwoord te geven op een vraag die sommigen zich zouden kunnen stellen: “Waarom gaat de Paus bij de moslims en niet alleen bij de katholieken?” “Met de moslims, zo legt Franciscus uit, zijn wij afstammelingen van dezelfde vader, Abraham”. God heeft toegelaten dat er talrijke godsdiensten zijn, en Hij wil dat de broederlijkheid heerst tussen de mensen. “We mogen niet bevreesd zijn voor het verschil: God heeft dat toegelaten. We moeten eerder bevreesd zijn als wij dat werk van broederlijkheid niet doen”, heeft hij eraan toegevoegd.

[bleu marine]Spreken van de “personen” migranten[/bleu marine]

Deze 28ste apostolische reis is gedaan in de sporen van de Heilige Franciscus van Assisi en de Heilige Johannes-Paulus II, heeft de Paus daarna gepreciseerd, om “dienaar van hoop” te zijn.

“De hoop dienen betekent bruggen gooien tussen de beschavingen”, vat de Heilige Vader samen die zijn vreugde oproept dit te hebben mogen doen met koning Mohammed VI, wiens vriendschap en nabijheid hij heeft geprezen. “Wij hebben opnieuw de essentiële rol van de godsdiensten bevestigd in de verdediging van de menselijke waardigheid en de bevordering van de vrede, van de rechtvaardigheid en van de bescherming van de schepping”, heeft hij verklaard alvorens de oproep voor Jeruzalem te vermelden ondertekend door de Marokkaanse soeverein.

De Paus heeft daarna de belangrijkste etappes doorlopen van dit kort bezoek aan het Marokkaanse koninkrijk: aan het Mohammed V Mausoleum, aan het vormingsinstituut van de imams, mannelijke en vrouwelijke predikers, of nog aan het Caritas centrum, dat ter hulp komt aan migrante personen, - de migratiekwestie is één van de thema’s geweest van deze reis. “Ik heb de Kerk van Marokko kunnen bedanken die, door haar inzet aan hun zijde duidelijk, over de programma’s van bijstand heen, die openheid toont voor de verscheidenheden onder het teken van de menselijke broederlijkheid”. En nogmaals trad de Paus even uit zijn tekst, om te specificeren dat hij verkoos te spreken van [bleu]“migrante personen”[/bleu] en niet alleen maar van “migranten”. “Migrant is een adjectief, en persoon is een substantief”, heeft hij verdedigd, en hij betreurde nog dat men vervallen is in een cultuur van adjectieven ten koste van de substantie.

[bleu marine]De zondagsmis : een “Openbaring” van het Volk van God[/bleu marine]

De Paus is tenslotte teruggekomen betreffende de tweede en laatste dag in Marokko, op de ontmoeting met de lokale katholieke gemeenschap. “een kleine kudde” die hij heeft willen aanmoedigen door te onderlijnen dat het niet de kwantiteit is die telt, maar dat het erop aan komt “zout te zijn die smaak heeft, een licht dat schittert”. “Dat komt niet van ons, maar van God, van de Heilige Geest die ons tot getuigen van God maakt daar waar we zijn, door te leven van zijn liefde de enen met de anderen samen”. Voor de Paus heeft deze kerkelijke vreugde haar hoogtepunt gevonden in de Eucharistieviering van zondag: “een “Openbaring” van het Volk van God in het hart van een islamland”, zei hij verheugd.

[bleu] Bron : [/bleu]


Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 201 / 1154794

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License