missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

De werkgroep over handel – September 2016

AEFJN - 1609
woensdag 28 september 2016 door Webmaster

[vert]1. De Oost Afrikaanse Gemeenschap zal haar ondertekening van het handelsakkoord met de EU uitstellen[/vert]

Het geheel van de handelsorganisatie van de Gemeenschap van Oost Afrika zal de ondertekening van het handelsakkoord met de Europese Unie, voorzien op 1 oktober 2016, uitstellen. Kenia en Rwanda hebben het akkoord al ondertekend, maar om in werking te treden moet het verdrag goedgekeurd zijn door alle lidstaten van de Gemeenschap. De Gemeenschap van Oost Afrika dringt er op aan dat de EU Kenia niet sanctioneert door het de toegang tot de Europese markt te weigeren. Kenia zou het meest te verliezen hebben indien het akkoord niet ondertekend wordt. Andere lidstaten, zoals Tanzania, Burundi, Oeganda en Rwanda, zouden verder een onbegrensde toegang hebben, zonder accijnzen en zonder quota, volgens de termen van het Europese initiatief “alles uitgezonderd wapens”, omdat ze geklasseerd worden als minst ontwikkelde landen.

Meer weten

[vert]2. Welk impact heeft de Brexit op Afrika?[/vert]

Op 23 juni 2016 heeft het Verenigd Koninkrijk gestemd voor uittreding uit de Europese Unie (vandaar de naam Brexit) en dit wegens problemen in de EU. Het eerste probleem is de handel. Het Verenigd Koninkrijk is een grote speler in de handel tussen Afrika en Europa, waardoor bepaalde Afrikaanse landen er zouden kunnen de voorkeur aan geven handel te drijven met het Verenigd Koninkrijk, eerder dan met Europa. Kijk maar naar Tanzania. Een ander probleem is AIDS, want Groot Brittannië is het land dat het meest bijdraagt in de strijd tegen AIDS, tot wel 2 miljard €. Nog een ander probleem, en misschien het ernstigste, is zijn invloed in de besprekingen over de ontwikkeling. In 1997 heeft Groot Brittannië inderdaad een Departement van Internationale Ontwikkeling opgericht. Toch is de hoofdbekommernis van de bevolking van Groot Brittannië de immigratie en de werkgelegenheid, terwijl het de enige zorg van de regering is de vrijheid van handel met andere landen te verzekeren.

Meer weten

[vert]3. Evaluatie van de partnerakkoorden van Cotonou[/vert]

De Europese Commissie heeft de resultaten gepubliceerd van haar evaluatie van de samenwerkingsakkoorden van Cotonou. De relaties van de EU met de landen van het ACP zijn gemerkt met een serie akkoorden die dateren van de Conventie van Lomé, getekend in 1975, met als doel de landen van het ACP te helpen in hun inspanningen voor duurzame ontwikkeling. Het samenwerkingsakkoord van Cotonou werd gesloten in 2000, voor een periode van 20 jaar. Einde dus op 29 februari 2020. Het is een heel breed akkoord, dat heel wat politieke domeinen overspant volgens drie grote assen: het politieke aspect, de samenwerking in economie en handel, en tenslotte de ontwikkelingssamenwerking.

Meer weten


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 295 / 1152710

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen R+V   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License