missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - Juni 2016

woensdag 1 juni 2016 door G.Verbist, mafr.
Ontmoeting van de belangrijkste soennitische leider
met paus Franciscus

Paus Franciscus heeft op 23 mei een historische ontmoeting gehad met sjeik [bleu]Ahmed al-Tayeb[/bleu], de grootmoefti van de gerenomeerde soennitische [bleu]Al Azhar universiteit [/bleu] van Kaïro. Het gesprek duurde 25 minuten. Hun overleg ging over de vrede in de wereld, het terrorisme, de situatie van de christenen in het Midden-Oosten en hun bescherming.

Hun overleg eindigde met een omhelzing tussen de paus et de grootmoefti.

(Kerknet. 23.05.16.)
 
De Ahmadiyya-beweging

Deze beweging is één van de meest opmerkelijke stromingen binnen de islam. [bleu]Interreligieuze dialoog[/bleu] is één van de actiepunten van de Ahmadi’s.

“ Wederzijds respect, wereldvrede en onderlinge liefde, dat is de boodschap die we willen uitdragen” [mauve fonce](Ased Majeeb, imam te Dilbeek)[/mauve fonce]

Zij zeggen de enigen te zijn die de boodschap van Mohamed juist interpreteren. Na de dood van hun oprichter Mirza Ghulam Ahmad in 1908 koos de beweging zelf nieuwe leiders. De huidige, vijfde kalief, propageert de wereldvrede vanuit Londen. In Pakistan, Bangladesh en Indonesië worden ze actief vervolgd.

“ De moslims zijn verdeeld, ze hebben leiderschap nodig. Onze beweging is de enige binnen de islam die dat biedt.”

Momenteel noemen wereldwijd 20 miljoen moslims zich Ahmadi’s.

In België zijn ze naar schatting een 2000. Hun moskeeën zijn groot en opvallend... wereldwijd worden er missionarissen uitgezonden... ze beschikken over een eigen uitgeverij en een satellietkanaal.

“ Het gaat langzaam. Maar ook de christenen hadden drie eeuwen nodig om uit te groeien tot een betekenisvolle godsdienst” [mauve fonce](A. Majeeb)[/mauve fonce]

(dS.Weekblad 21.05.16.)
 

L’Amir van de Ahmadi Gemeenschap in Burkina [bleu marine]Faso[/bleu marine] heeft zopas (op 20 mei) de nieuwe moskee van Mahouana geopend. “ Het is een gebedshuis, maar ze zal ook dienen om de kinderen op te voeden in een tolerante islam” zegt Amir Mahmood Nasir Saqib. [mauve fonce](Lefaso. Mei 2016)[/mauve fonce]

Laat ons hopen dat de kinderen niet moeten gaan bedelen cfr. de talibés in West-Afrika.

Paus Franciscus tegen hoofddoekenverbod
(Interview in de Franse krant La Croix van 16 mei)
 

“ Als een moslima een hoofddoek wil dragen, dan moet ze dat kunnen doen, net zoals een katholiek die een kruisje wil dragen “ antwoordde paus Franciscus op een vraag van La Croix. “ Iedereen moet de vrijheid hebben zijn geloof uit te drukken. En dat moet ook kunnen gebeuren in het culturele centrum en niet alleen in de rand van de samenleving “.

[bleu marine]Overdreven laïciteit[/bleu marine] – De paus liet zich ook kritisch uit over wat hij omschreef als de overdreven laïciteit in Frankrijk. Religies worden er beschouwd als een subcultuur en niet als een echte en eigen cultuur...

[bleu marine]Christelijke wortels en dienstbaarheid [/bleu marine] – Paus Franciscus onderstreepte tegelijk dat Europa niet alleen een christelijke wortel heeft. Het zijn er meerdere. Als de rede een product van het christelijke Europa zou zijn, zou de toon triomfalistisch of wraakzuchtig klinken... Europa heeft zonder twijfel christelijke wortels en het christendom heeft de plicht die te besproeien. Maar dat mag dan wel niet op een kolonialistische manier gebeuren. Er is een geest van dienstbaarheid nodig... : [bleu]de plicht van het christendom tegenover Europa is de dienstbaarheid.
[/bleu]

[bleu marine]Vreedzaam samenleven [/bleu marine] – De paus bevestigde dat een vreedzaam samenleven van christenen en moslims principieel mogelijk is. Hij verwees naar zijn vaderland Argentinië, waar de aanhangers van beide religies een goede en familiaire relatie met elkaar hebben.... een ander voorbeeldland is Libanon.

(Kerknet. 17.05.16.)
 

__5__

“ Jullie maken deel uit van de Vlaamse natie ! “ Geert Bourgeois, vlaams minister-president, in zijn toepsraak tot de moslims, op 11 juli 2015.

“ De fundamentele vraag is : kiezen wij voor samenleven met elkaar of naast elkaar ? Ik ben ervan overtuigd dat een leven naast elkaar tot nog meer conflicten zal leiden “ [mauve fonce]Wouter Beke[/mauve fonce].

(Knack. 18.05.16.)
 
6 juni tot +- 6 juli : maand RAMADAN.

Moslims vasten om hun ziel te zuiveren, om te voelen hoe de armen zich voelen, om zelfdiscipline te ontwikkelen en omdat het vasten één van de verplichtingen in de islam is. Na de vastendag volgt een uitgebreide maaltijd. Moslims begroeten elkaar tijdens de ramadanmaand met de groet [bleu] ’ ramadan moebarak ’[/bleu] wat ’ gezegende ramadan ’ betekent

(tekst uit ’Kalender met de buren’ 2016, van ORBIT)
 
[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 308 / 1154775

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License