missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Niger

Hamani Diori, de vader van Niger

Band Nr 3/4 2015
zaterdag 10 oktober 2015 door W. Trypsteen, M.Afr.

H[marron]amani DIORI[/marron] werd op 6 juni 1916 geboren in Soudouré (Niger), een klein dorpje langs de stroom Niger op 12 km van hoofdstad Niamey. Hij is de zoon van een ambtenaar van de publieke gezondheidsdienst tijdens de Franse koloniale administratie.

Na zijn opleiding als leraar aan de federale normaalschool van Frans West Afrika, te Dakar in Senegal, werkte hij als leraar in de regionale scholen van zijn land Niger van 1936 tot 1938 en wordt dan instructeur van twee lokale talen ‘zarma’ en ‘haoussa’ in het ‘Instituut voor Overzeese Studies’ te Parijs.

In 1946 sticht hij de PPN, de [bleu]Progressieve Partij van Niger [/bleu] ! In hetzelfde jaar wordt hij tot afgevaardigde verkozen om zijn land Niger te vertegenwoordigen in de Nationale Franse Assemblée; en met Felix Houphouet-Boigny, Sekou Touré en Modibo Keita legt hij de grondslag van de [bleu]RDA[/bleu] (Rassemblement Démocratique Africain) te Bamako in Mali. Zo wordt de PPN de Nigeraanse sectie van deze beweging.

Bij de verkiezingen van 1951 moest Diori het onderspit delven tegen zijn neef en politieke rivaal, maar vijf jaar later werd hij met klank opnieuw verkozen. Bij het referendum voor zelfbeschikking in 1958, voert Diori campagne om ‘ja’ te stemmen en hij wordt president van het tijdelijk gouvernement en een jaar later wordt hij Eerste Minister. De Franse regering had alle politieke partijen verboden, en de PPN-RDA werd de unieke partij werd.

Niger werd [bleu] onafhankelijk op 3 augustus 1960 [/bleu] en in de nationale assemblée van Niger zetelde maar één politieke partij, zodat Diori president werd van de republiek.

Tijdens zijn beleid, kreeg de ‘samaria’ de voorkeur: dat zijn traditionele structuren, waarin de jongeren gegroepeerd zijn (jongens en meisjes); hij behoudt sterke economische banden met Frankrijk. Hij werd herkozen in 1965 en in 1970, bij gebrek aan andere kandidaten.

Hij werd alom geacht in Afrika omwille van zijn bemiddelende rol in conflicten tussen andere Afrikaanse staten. Hij was ook [bleu]voorstander van de “francophonie” [/bleu] (gemeenschap van de Franssprekende landen) door de stichting van de internationale organisatie van de francofonie. Van in het begin brengt Diori grote werken op gang: het aanleggen van een internationale luchthaven, die nog altijd zijn naam draagt; het bouwen van stuwdammen, van scholen en gezondheidscentra, die tot vandaag nog de bevolking helpt. Maar in zijn administratie worden de ambtenaren omgekocht. Hij wil ook zelf het uranium ontginnen, dat nog altijd in Franse handen was.

In het jaar 1970 heerste er een grote droogte, die een catastrofale hongersnood verwekte over heel het land. Er ontstonden burgerlijke mistoestanden door het feit dat enkele ministers de voorraad van levensmiddelen verduisterden. Het gouvernement wist niet goed hoe de hongersnood te lenigen. Diori zelf had het te druk met internationale aangelegenheden, zodat hij te weinig aandacht schonk aan dringende binnenlandse zaken. Dat heeft bijgedragen tot de val van zijn gouvernement door de militairen.

Het was op 15 april 1974 dat de luitenant-kolonel Seyni Kountché, chef van de generale staf, zijn staatsgreep deed. Al de verantwoordelijken van het gouvernement behielden hun post. De eerste dame van het land Aïcha Diori werd vermoord en Diori gevangen gezet voor zes jaar te Zinder en is dan onder huisarrest gebleven in Niamey tot 1987. In dat jaar wordt hij bevrijd door Ali Saïbou, die de macht overnam van Kountché. Diori verliet zijn land en ging naar Marokko, waar hij te Rabat stierf in 1989.

Hij was een charismatisch staatshoofd, verstandig en dynamisch, die luisterde naar zijn volk, zodat hij gewaardeerd werd in zijn land en in andere landen. Hij had een visie; was vaderlandslievend en getrouw aan zijn engagementen. Hij stond ten dienste van zijn volk en niet van zichzelf of van de imperialistische machten.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 203 / 1154798

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Niger   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License