missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°75 Breuklijnen

Septembre - September 2013
vendredi 27 septembre 2013 par J.V.

  VS : VAN SCHIETINCIDENT TOT SCHIETINCIDENT

Als dit geen zaak van nationale veiligheid is, wat dan wel ? Als op een Amerikaanse militaire basis dertien doden vallen, is er echt wel een grens overschreden. De problematische verhouding van de Amerikanen met wapens belandt dan in de categorie van de dodelijke bedreigingen voor de veiligheid van het land. Het bloedbad in de Naval Yard-basis in Washington is hoe dan ook een probleem voor de nationale veiligheid, want iemand met vijandige bedoelingen heeft kunnen binnendringen in wat een beveiligde militaire installatie moest zijn. Veel mensen zullen nu willen weten hoe het mogelijk is dat een man die al twee keer na een schietincident was gearresteerd, zo gemakkelijk toegang kon krijgen tot het zenuwcentrum van de Amerikaanse marine. Er zullen onderzoeken komen naar het pasjessysteem, de controle op consultants, enzovoort.

Maar het echte probleem is groter. De wapenziekte van Amerika, een ziekte die moordpartijen van een zeldzaam in een bijna regelmatig fenomeen heeft veranderd, bedreigt de VS niet alleen omdat ze militairen het leven kost, of schoolkinderen - zoals in de lagere school in Sandy Book vorig jaar, of jonge bioscoopbezoekers, - zoals in Aurora ook vorig jaar. De buitenlandexperts die in de denktanks en de kantoren van het Congres vergaderen, niet ver van de Naval Yard-basis, definiëren de nationale veiligheid vaak als alles wat verband houdt met het prestige van Amerika in de wereld. Dat varieert van het vermogen van de VS om overal op de planeet militair in te grijpen, tot hun aantrekkingskracht, hun soft power. Tientallen jaren lang heeft men die tweede kwaliteit als een van de grote troeven van de VS beschouwd, cruciaal om andere naties te leiden en te overtuigen.

Maar de Amerikaanse wapenziekte ondermijnt die ’zachte macht’. Ze doet het land eerder op een hopeloos geval dan op een voorbeeld lijken. Wanneer een bloedbad als dit in een ander land gebeurt, treden de wetgevers snel op om het wapenbezit aan banden te leggen, wat meteen tot uiting komt in de statistieken. In de tien jaar na de invoering van strengere regels in Australië, om maar een voorbeeld te geven, is het aantal moorden met vuurwapens met 59 procent gedaald en het aantal zelfrnoorden met vuurwapens met 65 procent.

Maar de VS houden koppig voet bij stuk en weigeren op te treden.

Jonahan Freedland in De Standaard van 19 september 2013
 

  DIVERS EN BREF

Joyce Banda, la chef de l’Etat malawite, a vendu le jet présidentiel acquis par son prédécesseur. Les 15 millions de dollars ainsi recueillis seront affectés à l’aide aux populations les plus pauvres du pays et à la lutte contre la malnutrition.

Jeune Afrique du 15 au 21 septembre 2013
 

Arabie saoudite : une association de militantes féministes a lancé une campagne de sensibilisation afin d’obtenir le droit pour les femmes de conduire un véhicule automobile. Une pétition, qui a recueilli 8700 signatures et a été diffusée sur Internet, appelle les femmes à prendre le volant lors d’une journée de désobéissance le 26 octobre. « Le gouvernement n’est pas un père ou une mère et les citoyens ne sont pas des enfants », ajoute le texte. La loi saoudienne n’interdit pas explicitement aux femmes de conduire un véhicule, mais ce type de permis ne leur est jamais délivré, les privant de fait de ce droit.

La Libre Belgique du 24 septembre 2013
 

Brésil :30 ans de prison pour le commanditaire de l’assassinat de Sœur Dorothy Stang. Cette missionnaire américaine de 73 ans, naturalisée brésilienne, avait été assassinée par deux tueurs à gages le 12 février 2005 à Anapu, dans l’Etat amazonien du Pará. Le propriétaire foncier Vitalmiro Bastos de Moura revendiquait la propriété d’un lot de terre que Sœur Dorothy espérait acquérir pour des paysans sans terre et des agriculteurs pauvres.

La Croix du 24 septembre 2013
 

Strasbourg : le Parlement européen a donné jeudi 12 septembre son feu vert à la création du mécanisme de supervision unique des banques de la zone euro placé sous l’égide de la Banque centrale européenne (BCE), ouvrant la voie à son entrée en vigueur dans un an.

Cyberinbraak bij Belgacom : de regering-Di Rupo is ontzet door de spionage bij Belgacom. Maar veel verder dan wat ingehouden woede en een vaag dreigement kan ze voorlopig niet gaan.

Volgens Hugo Vandenberghe, oud-senator en nu stafhouder van de Nederlandstalige orde van de advocaten aan de balie in Brussel, hebben we een enorm Trojaans paard binnengehaald. Bovendien – en dat vindt hij nog erger – liggen de mensen er niet wakker van. « Dat verontrust me zeer. Week na week zijn er onthullingen en de mensen reageren bijna apathisch. Terwijl de democratie toch volledig ondergraven wordt als iemand bespied wordt ».

De strijd tegen terrorisme wordt te vaak als excuus gebruikt voor excessen, vindt Vandenberghe. « Het is niet omdat je een strijd tegen terrorisme voert dat iedereen een potentiële terrorist is. Maar als het op veiligheid aankomt, voelen de Amerikanen zich een soort koloniale mogendheid, die overal volgens haar eigen regels kan optreden. Beeld u in, het Justitiepaleis in Brussel dat met een telefoontap afgeluisterd wordt in de VS. Ik huiver al bij de gedachte. Alle confidentiële gesprekken tussen advocaten en hun cliënten, die daar dan door een computerprogramma in bulk doorploegd worden. En daarna komt een deel van die info terug naar onze inlichtingendiensten die blij zijn dat ze iets krijgen. Dat druist in tegen alle regels van een democratische rechtstaat. »

De Standaard van17 september 2013
 

Un évêque péruvien démis de ses fonctions pour pédophilie : l’évêque auxiliaire d’Ayacucho a été démis de ses fonctions et « réduit à l’état laïc », a déclaré Mgr Luis Bambaren, ancien président de la Conférence épiscopale péruvienne. « Les choses doivent être très claires, le pape François l’a dit, tolérance zéro pour qui que ce soit, évêque ou prêtre, on ne peut pas tolérer les abus sexuels contre des mineurs ». Il a ajouté que le coupable « devra être livré à la justice, car il s’agit d’un crime très grave, et encore plus grave s’il s’agit d’un évêque ».

La Croix du 24 septembre 2013
 

Compilateur/compositeur responsable : Jef Vleugels, rue Charles Degroux 118 – B-1040 Bruxelles


Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 417 / 817266

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License