missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°75 Breuklijnen

Septembre - September 2013
vendredi 27 septembre 2013 par J.V.

  DEVELOPPEMENT

Europese juristen halen invoering van Tobintaks onderuit

Het is onwettig om in elf Europese lidstaten een financiële transactietaks – de Tobintaks – in te voeren. Met dat oordeel werpt de juridische dienst van de Europese Raad een hele zware hindernis op voor de geplande invoering van de Tobintaks.

De juristen waren door de elf initiatiefnemers om een advies gevraagd. Het gaat om België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Portugal, Estland, Griekenland, Slovakije en Slovenië. Zij willen een heffing invoeren op de handel in aandelen en obligaties. De omstreden taks moet beleggers ontmoedigen om aan speculatieve beleggingen te doen.

Maar de huidige plannen zijn discriminerend voor de 17 EU-landen die niet meedoen. Bovendien zal de taks waarschijnlijk leiden tot een verstoring van de competitie in deze landen en is hij onwettig. Volgens het juridisch advies overstijgen de plannen immers de bevoegdheden van de verschillende EU-landen op het gebied van belastingheffing onder internationaal recht. Daardoor is de maatregel ’niet compatibel’ met het Europese verdrag, luidt het.

Toch herbevestigden de Duitse regering en de Europese Commissie hun principiële steun aan het voorstel. De juridische bezwaren moeten zo snel mogelijk uitgeklaard en opgelost worden.

Jaarlijks zou de taks 30 tot 35 miljard euro kunnen opbrengen. Maar in mei luidde het nog dat de taks drastisch zou worden ingeperkt door de heffing te verminderen van 0,1 tot 0,01 procent van de handel in aandelen en obligaties.

Onder meer Groot-Brittannië verzet zich fel tegen de komst van de taks, uit schrik voor een te grote impact op de financiële industrie in de Londense City. Ook vanuit de financiële sector wordt er intens tegen de taks gelobbyd.

De Standdard van 11 september 2013
 

EU : mettre un terme au commerce des ressources naturelles qui alimente les conflits

Une coalition de 59 organisations non gouvernementales (ONG) appelle la Commission européenne à adopter une législation stricte visant à empêcher les entreprises européennes d’alimenter les conflits et les violations des droits humains en achetant des ressources naturelles telles que l’étain, l’or et les diamants. L’appel est lancé en amont d’un projet de législation qui doit être publié par la Commission d’ici à la fin 2013.

Newsletter J&P Bruxelles septembre 2013
 

1 miljard ton voedsel gaat verloren

« Elk jaar verspillen we met z’n allen 1,3 miljard ton voedsel, met een waarde van 750 miljard dollar. Een derde van alle voedsel belandt op de afvalhoop, terwijl 800 miljoen mensen honger lijden. »

Dat zegt José Graziano da Silva, de algemene directeur van de FAO. De verkwisting van voedselproducten weegt volgens da Silva ook zwaar op het milieu. « De voedingswaren die geproduceerd maar niet geconsumeerd worden, vereisen een volume aan water dat gelijk staat aan het jaarlijkse debiet van de Wolga », aldus de FAO-kopman. De productie van achteraf weggegooide en/of niet geconsumeerde voedingswaren beslaat 30 procent van het mondiale landbouwareaal. Alleen al in China, Japan en Zuid-Korea gaan elk jaar 200 kilo groenten en granen per inwoner verloren.

De verspilling gebeurt in alle stadia in de voedselketen, zegt de FAO, vanaf de landbouwproductie, over de opslag in warenhuizen tot bij de consument thuis.

De Standaard van 12 september 2013
 

Belgique : moins d’aide au développement

Le centre national de coopération au développement (CNCD-11.11.11) a dénoncé les nouvelles coupes budgétaires qui toucheront l’aide belge au développement en 2013-2014, lors de la présentation le 12 septembre de son rapport 2013, intitulé « L’aide, catalyseur de développement ou variable d’ajustement budgétaire ? » « Nous sommes à l’os », alerte Arnaud Zacharie, secrétaire général du centre. Entre 2011 et 2012, la Belgique a connu une baisse de 19% de son aide publique au développement (APD). De nouvelles coupes budgétaires de 75 millions € en 2013 et 125 millions en 2014 sont encore au-dessous de la moyenne des pays de l’OCDE en matière d’APD (0,47% de son RNB).

METRO du 13 septembre 2013
 

Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 387 / 807564

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License